13.09.2016р. за участю представників ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області відбувся семінар на тему “Здійснення державного контролю і метрологічного нагляду Держпродспоживслужбою у світлі вимог нових законодавчих актів”

IMG_272113.09.2016 року  в приміщенні  Державного підприємства «Житомирський науково-виробничий  центр стандартизації, метрології та сертифікації» відбувся семінар на тему «Здійснення державного контролю і метрологічного нагляду Держпродспоживслужбою у світлі вимог нових законодавчих актів». В  семінарі взяли участь в.о начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Шпита О.О., начальник відділу державного контролю Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Семчук О.М., провідний інженер науково-дослідного відділу стандартизації в агропромисловому комплексі НДІ стандартизації ДП «УкрНДНЦ» Кохан С.В., фахівці Житомирської торгово-промислової палати   та представники підприємств харчової промисловості Житомирщини.  IMG_2716

Під час проведення семінару розглядались питання щодо порядку здійснення державного контролю у відповідності до вимог законодавства про безпечність та якість харчових продуктів та основних засад державного нагляду у сфері господарської діяльності.

В  доповіді  в.о. начальника Головного управління  були висвітлені наступні питання :

  • правові засади утворення Держпродспоживслужби області та її територіальних підрозділів;
  • нормативно-правова база та основні функції і завдання служби;
  • структура Головного управління та його територіальних підрозділів;
  • правові вимоги щодо здійснення планових та позапланових заходів державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства ;
  • дотримання суб’єктами господарювання вимог законодавства в частині метрології та стандартизації
  • порядок надання адміністративних послуг та перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності.

IMG_2708Під час доповіді  Шпита О.О. зауважив на необхідності внутрішнього контролю (проведення досліджень готової продукції за показниками безпеки в акредитованих лабораторіях)  на підприємствах харчової промисловості продукції та персональній відповідальності виробників за якість  продукції. В ході доповіді були надані відповіді на численні запитання учасників семінару та наголошено на готовності фахівців Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області до співпраці з керівниками  та представниками підприємств харчової промисловості в частині надання  консультативної допомоги тощо.IMG_2706

Про необхідність обов’язкової державної реєстрації операторів ринку харчових продуктів  та порядок її проведення  у своїй доповіді  висвітлив начальник відділу державного контролю Управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії Семчук О.М.   Значну увагу було приділено  питанню  щодо видачі експлуатаційного дозволу операторам ринку, що здійснюють діяльність, пов’язану з виробництвом, зберіганням харчових продуктів тваринного походження. Окрім того,  наголошено на необхідності дотримання  вимог чинного законодавства під час  здійснення експорту харчових продуктів.

IMG_2712У своєму виступі Семчук О.М. нагадав про терміни обов’язкового запровадження системи управління безпечності харчових продуктів на принципах НАССР .

Після доповідей фахівців тривали обговорення актуальних питань, підведення підсумків.