13 липня 2016 р. в готелі «Україна» м.Житомира проведено науково-практичний семінар на тему: «Технічне регулювання: зміни в законодавстві, нові тенденції в метрології та випробувальних лабораторій. Правові та організаційні засади діяльності Держпродспоживслужби України».

IMG_4544

13 липня  2016 р. в готелі «Україна» м.Житомира  громадською організацією «Союз споживачів України» спільно з Головним управлінням Держпродспоживслужби в Житомирській області в рамках проведення інформаційно-просвітницької компанії з метою роз’яснення змін законодавства та новацій у сфері технічного регулювання, надання методичної допомоги працівникам метрологічних служб, випробувальних та калібрувальних лабораторій підприємств, організацій та установ Житомирської області для забезпечення сучасного конкурентоспроможного виробництва, проведено науково-практичний семінар на тему: «Технічне регулювання: зміни в законодавстві, нові тенденції в метрології та випробувальних лабораторій. Правові та організаційні засади діяльності Держпродспоживслужби України».

На семінар були запрошені керівники та фахівці вимірювальних, випробувальних лабораторій, метрологи підприємств, організацій та установ області.

IMG_4551Під час семінару були висвітлені питання щодо повноважень, принципів роботи, а також структури Головного управління Держпродспоживслуж-би в Житомирській обл., створення Державного метроло-гічного нагляду.

З доповіддю виступив Шпита Олександр Олександрович – Виконуючий обов’язки Голови управління Держпродспоживслужби, який презентував новостворену службу – Держпродспоживслужбу Житомирської області.

  IMG_4557В доповіді були висвітлені такі питання:

  • правові засади утворення Держпродспоживслужби області та її територіальних підрозділів;
  • нормативно-правова база та основні функції і завдання служби;
  • структури Головного управління та його територіальних підрозділів;
  • правові вимоги щодо здійснення державного нагляду (контролю) за дотриманням законодавства;
  • відповідальність суб’єктів господарювання за порушення законодавства та застосування адміністративних заходів;

В.о. начальника Головного управління окремо зупинився на питаннях надання адміністративних послуг та видачі документів дозвільного характеру та питаннях здійснення державного контролю товарів, що переміщуються через митний кордон України.

IMG_4562В ході роботи семінару були надані відповіді на численні запитання представників суб’єктів господарювання.

Також з доповіддю «Технічний регламент щодо деяких товарів, які фасують за масою та об’ємом у готову упаковку» виступив Коцюба Анатолій Миколайович – завідуючий кафедри технічного регулювання та споживчої політики Одеської державної академії технічного регулювання та якості.

Він зупинився на таких питаннях:

IMG_4564

  • вимоги до фасованих товарів згідно з Технічним регламентом;
  • нанесення знаку відповідності «e» на кожну фасовану одиницю продукції;
  • застосування методів метрологічного контролю на відповідність вимогам Технічного регламенту.

Після короткої перерви Коцюба Анатолій Миколайович виступив з доповіддю «Огляд основних вимог стандарту ДСТУ 180 10012: 2005, побудова, розробка, функціонування та управління системою керування вимірювання відповідно до вимог ДСТУ 180 10012:2005». Також,  разом з Кононенко Олегом Вікторовичем – начальником метрологічного комплексу ДП «Київоблстандартметрологія», була представлена діяльність вимірювальних лабораторій в сучасних умовах. Доповідачі зупинились на таких питаннях:

  • українська система добровільного оцінювання стану вимірювань. Огляд основних положень в частині здійснення аудиту (оцінювання стану вимірювань);
  • огляд вимог до лабораторій, які здійснюють вимірювання. Критерії проведення аудиту (оцінювання). Вимоги до побудови та змісту документації лабораторій при проведенні оцінювання (Положення, Паспорт, Настанова з якості керування вимірюваннями).
  • оформлення результатів аудиту. Права, обов’язки та відповідальність лабораторії, яка отримала свідоцтво про відповідність.

Після доповідей тривали обговорення, відповіді на запитання, підведення підсумків.