Держпродспоживслужба попереджує про можливий замор риби

article_big_57571399271774Замор риби або асфіксія — це загибель риби в результаті нестачі розчиненого у воді кисню, просто кажучи від задухи.

На фоні  підвищеної температури повітря що встановилася у липні-серпні цього року відбувається інтенсивний розвиток водоростей у товщі води, внаслідок чого остання приймає  різне забарвлення від синьо – зеленого до червоно – бурого. Зазвичай таке явище називають “цвітінням” води, а викликається воно  синьо-зеленими водоростями, розвиток яких погіршує гідробіологічний стан водойми і викликає структурні зміни в водоймищі. Допоки водорості живуть, вони приносять певну користь: видаляють шкідливі домішки, збагачують воду киснем. А от при значному збільшенні біомаси водоростей, починає проявлятися біологічне забруднення, у результаті чого значно погіршується якість води, зокрема, змінюється її колір, рН, в’язкість, знижується прозорість, вода набуває неприємного запаху, з’являється дефіцит розчиненого кисню, який використовується на дихання водоростей та розпад відмерлої органічної маси. Мертві водорості засмічують водойму, а під час гниття кисню витрачається більше, ніж виділяється, риба та її кормові організми отруюються.

Для нормальної життєдіяльності коропа потрібно, щоб на один літр води було 3-8 мл кисню води. При зниженні концентрації кисню до 2 мл риби концентруються на притоці, скупчуються зграями у верхніх шарах води і заковтують повітря з поверхні. При тривалому кисневому голодуванні риба млява, погано або зовсім не поїдає корм, швидко слабшає і гине.

Для попередження замору риби необхідно проводити аерацію водойми та періодично робити заміри кисню. Для визначення вмісту кисню у воді необхідно набрати воду в посуд скляний місткістю не менше 0,5 літра. Закривати посуд необхідно під водою, щоб не було доступу кисню повітря до набраної води. Набрану воду необхідно оперативно доставити в лабораторію Держпродспоживслужби в Овруцькому, Новоград-Волинському, Коростенському та Бердичівському районах або до Житомирської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби.

Головне управління Держпродспоживслужби в Житомирській області рекомендує усім суб’єктам господарювання області проводити необхідні заходи для не допущення замору риби.