Держпродспоживслужба та освітяни області обговорили питання організації безпечного харчування в закладах освіти

31 жовтня у приміщенні Житомирського міського ліцею № 25 відбулась спільна нарада-семінар, присвячена вирішенню актуальних питань щодо організації безпечного та якісного харчування дітей в організованих колективах.

Захід відбувся за ініціативи Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області за участі керівників територіальних структурних підрозділів та представників відділів освіти і науки райдержадміністрацій, об’єднаних територіальних громад.

Начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита у своєму виступі висвітлив актуальність проблеми збереження та зміцнення здоров’я дітей, акцентувавши особливу увагу на важливості створення належних соціально-економічних умов, серед яких безпека харчування є однією з пріоритетних.

Під час доповіді він зазначив, що сьогодні ці питання належать до стратегічної Програми діяльності Кабінету Міністрів України та потребують консолідації зусиль усіх заінтересованих сторін: як органів державної влади, так і громадського сектору.

Спираючись на детальний аналіз результатів, проведених спеціалістами Держпродспоживслужби області заходів, він озвучив конкретні завдання, які стоять нині перед керівниками органів місцевого самоврядування, адміністрацій закладів освіти та спеціалістів Держпродспоживслужби.

Окрему увагу зосередив на основних принципах та механізмах реалізації регіональної цільової програми «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування».

Під час заходу було презентовано проект Паспорту харчоблоку – спеціального документу, розробленого робочою групою з метою зниження ризиків виникнення спалахів харчових отруєнь і токсикоінфекцій, впровадження якого очікується вже за тиждень.

Актуальність питання впровадження в закладах освіти постійно діючих процедур, заснованих на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР), висвітлив перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Ігор Волківський. Водночас він наголосив на важливості дотримання гігієнічних вимог до харчових продуктів на усіх стадіях їх виробництва й обігу.

Участь у нараді також взяла начальник відділу санітарно-епідеміологічного нагляду та організації розслідування спалахів управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Ірина Загородня, котра озвучила вимоги санітарного законодавства для закладів освіти та проаналізувала результати здійснення заходів державного нагляду на предмет їх дотримання.

На завершення заходу було обговорено низку першочергових завдань для реалізації поставлених цілей, серед яких виокремлено: паспортизацію харчоблоків, розробку Регіональної програми «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування», забезпечення виконання показників, доведених прийнятою Програмою дій Уряду – недопущення виникнення випадків епідускладнень в організованих дитячих колективах та забезпечення виконання в повному обсязі доручення Прем’єр-міністра України за результатами селекторної наради з питань безпечності харчування в закладах дошкільної та загальної середньої освіти від 25.10.2019 року.

Керівник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Олександр Шпита та начальник управління освіти і науки Житомирської облдержадміністрації Лариса Шевчук висловили сподівання на успішну реалізацію усіх поставлених цілей.

ТЕМА ДНЯ

  • Співбесіда з керівниками лікарень ветмедицини з питань
    оптимізації мережі.
  • Організація проведення протиепізоотичних заходів по локалізації та ліквідації вогнища АЧС в Радомишльському районі.
  • Узгодження та підписання Регіонального плану щодо створення належних умов для безпечного харчування в закладах освіти з представниками управління освіти і науки, департаменту праці, соціальної та сімейної політики.

 

Листопад 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Жов    
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930