Дослідження баштанних культур на вміст нітратів

pochemu_dinya_arbuzНа ринках області вже з’явилися в реалізації кавуни та дині, що завезені із Херсонської області.

Основну небезпеку баштанних  культур становить перевищення допустимого рівня вмісту нітратів.

В період з 28.06.2019 по 05.07.2019 року спеціалістами лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи області не допущено до реалізації 1022 кг продукції з перевищеним вмістом нітратів, з них :

кавуни – 45 кг,

дині – 897кг,

інше -80 кг.

Нітрати – це солі азотної кислоти, найбільш поширена речовина у природі. Нітрати знаходять в ґрунті, воді,  вони є хімічною складовою частиною рослин, продуктами обміну речовин в організмі людини і тварин. Люди зазнають впливу нітратів протягом усього свого існування. Однак у разі перевищення ступеня навантаження цих речовин на організм,- вони можуть несприятливо позначатися на здоров’ї..

Ця проблема з’явилась внаслідок нераціонального застосування азотних добрив, порушення технології обробки сільськогосподарських культур.

Важливим елементом забезпечення гарантованої якості харчових продуктів є контроль за ними, в тому числі і за показниками вмісту у продуктах харчування нітратів. При цьому потрібно враховувати допустиму добову дозу нітратів, добове використовування продуктів, фоновий рівень нітратів в харчових продуктах. Допустима доза нітратів для людини становить 5 мг на 1 кг маси тіла, ав добовому раціоні харчових продуктів вміст нітратів не повинен перевищувати 450–500 мг/кг норми .

Згідно з Законом України «Про безпечність і якість харчових продуктів», власники рослинних продуктів, призначених для продажу на ринку, зобов’язані подати їх для дослідження в державну лабораторію ветеринарно-санітарної експертизи на ринку. Придатність рослинних продуктів до споживання людиною підтверджується експертним висновком лабораторії. В разі, якщо у фруктах чи овочах буде виявлено перевищення норми вмісту нітратів, – їх заборонять продавати, а продавця змусять утилізувати небезпечну продукцію, але  ми не можемо гарантувати якість  того, що люди купують на так званихстихійнихринках.
Наступні поради допоможуть споживачу  поласувати продуктами у власне задоволення без небезпечних наслідків для здоров*я:
1. Ніколи не купуйте баштанні у тих наметах, які розташовуються уздовж автотрас, поблизу бензоколонок, на стихійних ринках. Кавун має властивість швидко вбирати в себе свинець, який міститься у вихлопних газах.
2. Не варто робити покупку у тих продавців, у яких ягоди складені купами просто на землі.
3. Відмовляйтеся від пропозиції нарізати продукт.
4. Перш ніж подати кавун чи диню на стіл, їх потрібно ретельно вимити.

Будьте обачними , бережіть своє здоров’я та своїх близьких!!!

ТЕМА ДНЯ

  • Обговорення проекту операційного плану діяльності з внутрішнього аудиту на 2020 рік
Грудень 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лис    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031