Епідситуація в Житомирській області станом на 15.08.2017 року

За 7 місяців поточного року в області зареєстровано 2 спалахи інфекцій кишкової групи, внаслідок яких постраждало 32 дітей до 17 років. За аналогічний період минулого року було зареєстровано 6 спалахів, в ході яких перехворіло 43 особи, в т.ч. 19 дітей до 17 років.

Обидва спалахи були пов’язані з об’єктами підвищеного епідемічного ризику: спалах ротавірусної інфекції серед учнів Житомирської міської гуманітарної гімназії №23 ім. М.Й.Очерета та спалах вірусного гепатиту «А» серед вихованців дитячого навчального закладу № 3 «Веселка» смт Ємільчине. Основний фактор передачі інфекцій – контактно-побутовий. Головними причинами спалахів було недотримання хворими санітарно-протиепідемічних правил та правил особистої гігієни.

Окрім того, з початку 2017 року в області зареєстровано 2 побутових випадки ботулізму, в наслідок яких постраждало 2 дорослих осіб (с.Рогізне Любарського району та м.Бердичів). Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: домашня тушонка та консервовані гриби.

Станом на 14.08.2017 року зареєстровано 3 випадки отруєння грибами в побуті з 9-ма потерпілими, серед яких 2 дітей віком до 10 років. Двоє дорослих осіб померло (м.Малин та с.Сергіївка Ємільчинського району). На 3-му тижні серпня поточного року, після вживання тушкованих грибів, що збирались у лісі, отруїлось 6 осіб з однієї родини Бердичівського району (4 дорослих та 2 дітей віком 5 та 7років). Наразі всі постраждалі знаходяться на стаціонарному лікуванні.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів інфекційних захворювань та випадків харчових отруєнь.

У зв’язку з почастішанням випадків виникнення випадків отруєння грибами у побуті ще раз нагадуємо заходи запобігання виникнення отруєнь:

  1. Найкраще відмовтеся від споживання дикорослих грибів, як від продукту взагалі, а споживайте штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
  2. Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах. Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять відповідний контроль.
  3. Якщо Ви все ж відправились до лісу збирати гриби, то обов’язково врахуйте наступне:

– ніколи не кладіть у кошик грибів, яких не знаєте,

– остерігайтеся пластинчатих грибів,

– не збирайте старих, перезрілих або дуже молодих грибів, у яких нечітко виражені морфологічні ознаки, а також тих, що ростуть поблизу швидкісних трас чи на радіаційно забруднених територіях,

– під час посухи грибів краще не брати взагалі, у спекотну погоду змінюється обмін речовин в організмі гриба, він втрачає воду, накопичує токсини,

– уважно перевірте зібрані гриби перед тим, як починати готувати страву або робити заготівлі,

– не вживайте сирих грибів,

– відібрані гриби спочатку промийте та відваріть декілька разів у підсоленій воді (не менше трьох) протягом 30 хвилин,

– готові страви з грибів зберігайте на холоді в емальованому посуді, але не більше доби,

– ніколи не застосовуйте «домашніх» методів визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – вони помилкові. Срібло темніє від взаємодії з амінокислотами, які є й у їстівних, і в отруйних грибах, а колір цибулі змінюється під впливом ферменту тирозинази, який також міститься в усіх грибах.

  1. Якщо після споживання грибів почуваєтесь погано чи помітили нездорові ознаки у своїх близьких (нудота, блювота, головний біль, галюцинації, біль у животі) негайно викликайте “швидку допомогу”. До її приїзду промийте шлунок 1-2 л розчину марганцівки або сольового розчину, можна зробити очисну клізму. Пийте багато рідини.

Навіть при полегшенні стану обов’язково зверніться до найближчої лікувальної установи. Гриби, що залишилися, не викидайте, – їх дослідження допоможе лікарям швидше визначити вид отрути, яка потрапила в організм.

Ніякого самолікування! Бо чим більше токсинів потрапить у кров, тим важчим буде перебіг отруєння.