Епідситуація в Житомирській області за 10 місяців 2016 року

З початку 2016 року в області зареєстровано 12 спалахів інфекцій кишкової групи, внаслідок яких постраждало 131 особа, в тому числі 80 дітей до 17 років. За аналогічний період минулого року було зареєстровано 4 спалахи (в 3 рази менше ніж в 2016 р), де перехворіло 101 особа, з яких 35 дітей.

З усіх спалахів, 6 – виникло через захворювання на сальмонельоз (50,0%), 5 – вірусний  гепатит «А» (41,7%), 1 – харчова токсикоінфекція, що викликана патогенним стафілококом (8,3%).

6 спалахів (50,0%) було зафіксовано в побуті (міста Малин, Бердичів, Новоград-Волинський, Житомирський, Овруцький та Ємільчинський райони) та 6 спалахів (50,0%), що пов’язані з об’єктами підвищеного епідемічного ризику: спалах харчової токсикоінфекції серед вихованців Овруцького ДНЗ; 2 спалахи сальмонельозу: серед жителів смт. Ружин, які святкували весілля в кафе «Рандеву» ФОП Орищенко Т.І. та серед жителів Андрушівського району, що святкували весілля в їдальні СТОВ «Старокотельнянське» с.Стара Котельня; 3 спалахи вірусного гепатиту «А»: серед вихованців дитячого навчального закладу №27 м.Житомира, серед учнів Зороківського козацького ліцею Черняхівського району та серед учнів Кмитівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернаті Коростишівського району.

З метою виявлення причин та умов, що призвели до виникнення і поширення інфекційних хвороб, спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань.

Усі випадки пов’язані з вживанням недоброякісних харчових продуктів, страв, питної води. Головними причинами спалахів були грубі порушення санітарного законодавства при приготуванні, зберіганні, транспортуванні харчових продуктів, недотриманні питного режиму та правил особистої гігієни.

За фактом реєстрації спалахів інфекцій своєчасно та в повному обсязі проведено комплекс протиепідемічних заходів, вжито адекватних до ситуації заходів реагування.

9 спалахів інфекції локалізовано та ліквідовано на протязі одного інкубаційного періоду. Подальшого розповсюдження захворювань не відбулося. По 3 останнім спалахам вірусного гепатиту «А» протиепідемічні заходи тривають