Епідситуація в Житомирській області за 9 місяців 2017 року

За 9 місяців поточного року в області зареєстровано 3 спалахи інфекцій кишкової групи, внаслідок яких постраждало 38 осіб, з них 32 дітей до 17 років (84,2%). За аналогічний період минулого року було зареєстровано 9 спалахів, під час яких перехворіло 82 осіб, з них 31 дитина (37,8%).

Всі спалахи були пов’язані з об’єктами підвищеного епідемічного ризику: ротавірусна інфекція серед учнів Житомирської міської гуманітарної гімназії №23, вірусний гепатит «А» серед вихованців дитячого навчального закладу №3 «Веселка» смт.Ємільчине та гастроентероколіт в їдальні ПАТ «Ушицький комбінат будівельних матеріалів» с.Гулянка Коростенського району серед працівників даного закладу.

Основний фактор передачі інфекції в дитячих закладах – контактно-побутовий, в їдальні комбінату – готова страва. Головними причинами спалахів в дитячих закладах були порушення санітарно-гігієнічного та дезінфекційного режимів, недотримання санітарно-протиепідемічних правил та правил особистої гігієни хворими; в їдальні комбінату – порушення поточності виробничих процесів при приготуванні страв, правил зберігання готової продукції та готової сировини, санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, недотримання правил особистої гігієни працівниками їдальні.

Окрім того, з початку 2017 року в області зареєстровано 2 побутових випадки ботулізму, в наслідок яких постраждало 2 дорослих осіб (с. Рогізне Любарського району та м. Бердичів). Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: домашня тушонка та консервовані гриби.

Станом на 11.10.2017 року зареєстровано 12 випадків отруєння грибами в побуті з 19-ма потерпілими, серед яких 5 дітей віком до 17 років. Троє осіб, в т.ч. одна дитина 2 років, померли (м.Малин, с.Сергіївка Ємільчинського району та с.Ігнатпіль Овруцького району).

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів інфекційних захворювань та випадків харчових отруєнь.