Епідситуація в Житомирській області за І півріччя 2019 року

З початку 2019 року в області зареєстровано 2 спалахи гострої кишкової інфекції, внаслідок яких постраждало 19 осіб, в т.ч. 14 дітей до 17 років. За аналогічний період минулого року був зареєстрований 1 спалах, де перехворіло 5 дітей до 17 років. Спалахи ГКІ пов’язані з об’єктами підвищеного епідемічного ризику: гострий гастроентерит серед учнів загальноосвітньої школи №28 м.Житомира та сальмонельоз серед осіб, що відвідали кафе «Маячок» в с.Старий Любар Любарського району.

З метою виявлення причин та умов, що призвели до виникнення і поширення спалахів гострих кишкових інфекцій спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань. Проведено комплекс протиепідемічних заходів, вжито адекватних до ситуації заходів реагування. Головними причинами спалахів стали: в ЗОШ №28 – порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, не дотримання правил особистої гігієни працівниками харчоблоку та хворими; в кафе «Маячок» – порушення санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, не дотримання правил особистої гігієни працівниками кухні, порушення поточності виробничих процесів, технології приготування страв, правил зберігання сирої та готової продукції, умов миття кухонного та столового посуду, відсутність відповідної документації на продовольчу сировину.

Окрім того, з початку 2019 року в області зареєстровано 7 побутових випадків ботулізму, внаслідок яких постраждало 7 дорослих осіб (с.Суховоля та с.Тальки Новоград-Волинського району, с.Іванківці та с.Вигнанка Любарського району, смт Першотравневе Овруцького району, міста Новоград-Волинський та Бердичів), в минулому році було зареєстровано 4 таких випадки. Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: кабачки консервовані, ікра кабачкова, сало консервоване, консервовані гриби, тушонка з яловичини.

Отруєнь грибами в поточному році не зареєстровано, за аналогічний період минулого року був один випадок.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань випадків ботулізму.

Архіви