Епідситуація в Житомирській області за І-ше півріччя 2018 року

Епідемічна ситуація з гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь в Житомирській області впродовж І півріччя 2018 року характеризується, як стабільна. Так, з початку 2018 року в області зареєстровано спалах вірусного гепатиту «А», внаслідок якого постраждало 5 дітей до 17 років. За аналогічний період минулого року було зареєстровано 2 спалахи, де перехворіло 32 осіб, всі діти до 17 років. Спалах виник серед учнів загальноосвітньої школи І-ІІІ ступеню с.Холосне Коростенського району. З метою виявлення причин та умов, що призвели до виникнення і поширення спалаху вірусного гепатиту «А» спеціалісти Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічного розслідування. Проведено комплекс протиепідемічних заходів, вжито адекватних до ситуації заходів реагування. Головними причинами спалаху стали: порушення протиепідемічного, санітарно-гігієнічного та питного режимів в закладі, не дотримання правил особистої гігієни учнями. Протиепідемічні заходи у вогнищі завершені. Окрім того, з початку 2018 року в області зареєстровано 3 побутових випадки ботулізму, в наслідок яких постраждало 3 дорослих осіб (с.Великий Молодьків Новоград-Волинського району, с.Йосипівка Малинського району та с. Березники Ємільчинського району). Випадок в Ємільчинському районі закінчився летально. Причинами отруєння стали продукти домашнього виготовлення: домашня тушонка та консервовані гриби. В І півріччі 2017 року було зареєстровано 2 випадки захворювання на ботулізм з 2 потерпілими. Зареєстровано один випадок отруєння грибами в побуті з однією потерпілою (с. Мала Деревичка Любарського району) як і за аналогічний період минулого року. Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань випадків харчових отруєнь.