Інформація про хід проведення комплексу сільськогосподарських робіт та підготовки насіння озимих культур

ozimi

За оперативною інформацією сількогосподарські підприємства Житомирської області продовжують збирання  зернових та зернобобових культур. Вже обмолочено 175,94 тис.га. площі, що становить 76% посівних площ, намолочено 632,06 тис. тонн. Середня урожайність складає 35,9 ц/га.  Зокрема озимої пшениці зібрано 322,46 тис. тонн при середній врожайності 41,7 ц/га,  пшениці ярої – 34,41 тис. тонн при середній врожайності 36,1 ц/га,озимого ячменю 18,19 тис. тонн при середній врожайності 38,2 ц/га, ячменю озимого 18,19 тис. тонн при середній врожайності 38,2 ц/га, жита – 38,81 тис. тонн  (середня врожайність – 24,9 ц/га), вівса – 7,29 тис. тонн  (середня врожайність – 23,7 ц/га), зернобобових  – 23,93 тис. тонн (середня врожайність – 27,1 ц/га), гороху – 21,39 тис. тонн  (середня врожайність – 28,4 ц/га).

Щоб  підготувати  насіння до посівних кондицій, в першу чергу були зібрані насінницькі площі озимих  зернових культур. Вже засипано насіння озимих зернових – 9,58 тис. тонн, з них озима пшениця та тритикале – 7,51 тис.тонн, озимого жита – 1,55 тис. тонн, ячменю озимого – 0,52 тис. тонн. Важливим етапом підготовки насіння є контроль його якісних показників, а саме його чистота та вологість, що досягається за  первинної обробки та досушки. На даних етапах потрібний лабораторний контроль цих важливих якісних показників насіння. Іншим найголовнішим показником якості насіння є його схожість. Для визначення схожості насіння озимих зернових культур потрібно провести спочатку  попереднє охолодження, яке триває 4 доби, а лиш потім визначається перший облік (енергія) на 2 добу, та другий облік  (схожість) на 8-му добу. 

zernoВизначити ці якісні показники або зробити повний аналіз свого насіння пропонуємо в ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія». Довідки за тел. 097-323-86-86.