Інформація споживачу щодо вмісту нітратів у ранній овочевій продукції

Щороку, у весняний період на ринки області починає надходити в реалізацію значна кількість ранніх овочів. Не виключено, що перша овочева продукція може мати перевищені норми вмісту нітратів. Кожен підприємець поспішає вийти на ринок першим, застосовуючи інтенсивні технології вирощування овочевих культур. Частина виробників намагаючись не втратити «першість» нехтують правилами вирощування і не дочекавшись періоду виведення нітратів з продукції розпочинають постачання її на споживчий ринок. Таким чином, з року в рік спостерігаємо перевищення нітратів в продукції, що надходить на ринки області. Що тут мається на увазі,-  а те, що коли певний вид продукції в перші два тижні надходить в реалізаційну мережу, – систематично фіксується перевищення нітратів, коли цей вид продукції дозріває, – перевищення нітратів не відмічається.

Варто зазначити, що на агропродовольчих ринках функціонують державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де проводять дослідження на вміст нітратів  кожної партії овочів і фруктів, що надходять до реалізації.

Враховуючи те, що агропродовольчі ринки цього року відновили свою діяльність  лише нещодавно в зв’язку з карантинними обмеженнями, обсяги дослідженої продукції суттєво менші у порівняні з минулорічними.

Упродовж двох тижнів за результатами досліджень  фахівцями лабораторій ветеринарно-санітарної експертизи на ринках   недопущено до обігу 561 кг ранньої овочевої продукції, де було виявлено перевищення вмісту нітратів. Найбільше перевищень за вмістом нітратів фахівці фіксували в овочевій продукції (капуста, кабачки, редька), що надійшла з Херсонської області.

Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ ДПСС у Житомирській області вкотре рекомендують споживачам дотримуватись простих правил, –  купуючи овочі або фрукти , цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість  та безпечність. Кожен продавець на ринку  зобов’язаний мати експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому зазначена вся необхідна інформація, а саме – результати досліджень на вміст нітратів.

Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю!