Інформація споживачу щодо вмісту нітратів у ранній овочевій продукції

ya-17185Щороку, у весняний період на ринки області починає надходити в реалізацію значна кількість ранніх овочів. Не виключено, що перша овочева продукція може мати перевищені норми вмісту нітратів. Кожен підприємець поспішає вийти на ринок першим, застосовуючи інтенсивні технології вирощування овочевих культур. Частина виробників намагаючись не втратити «першість» нехтують правилами вирощування і не дочекавшись періоду виведення нітратів з продукції розпочинають постачання її на споживчий ринок. Таким чином, з року в рік спостерігаємо перевищення нітратів в продукції, що надходить на ринки області. Що тут мається на увазі,-  а те, що коли певний вид продукції в перші два тижні надходить в реалізаційну мережу, – систематично фіксується перевищення нітратів, коли-ж цей вид продукції дозріває, – перевищення нітратів не відмічається. Впродовж другої половини березня – першої половини квітня фіксувалось систематичне перевищення нітратів в основному в редисці, незначне в капусті та огірках, за зазначений період часу на ринки області надійшло 7680 кг. вищезазначеної продукції, при цьому не допущено в обіг 1536 кг. З другої половини квітня до початку травня місяця  першість за вмістом нітратів взяли огірки, капуста, буряк, – за зазначений період надійшло 11940 кг ранньої овочевої продукції, при цьому до реалізації не допущено 2388 кг. Упродовж травня «лідерство» по нітратам перейняв, кабачок, молодий буряк та капуста незмінно тримає позиції по перевищенню. В травні  на ринки області надійшло 23020 кг ранніх овочів, при цьому до реалізації не допущено 4604 кг.

Варто зазначити, що на агропродовольчих ринках функціонують державні лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, де проводять дослідження на вміст нітратів  кожної партії овочів і фруктів, що надходять до реалізації.

Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини ГУ ДПСС у Житомирській області рекомендують споживачам дотримуватись простих правил. Отже, купуючи овочі або фрукти , цікавтесь у продавців наявністю документів, що засвідчують їх походження, якість  та безпечність. На продукцію, що  реалізується на агропродовольчих ринках це  експертні висновки лабораторії  ветеринарно-санітарної  експертизи, де конкретно зазначаються  фактичні рівні нітратів та їх норми. Кожен продавець на ринку  зобов’язаний мати експертний висновок державної лабораторії ветеринарно-санітарної експертизи, в якому зазначена вся необхідна інформація: прізвище, ім’я, по батькові продавця, місце проживання, назву продуктів рослинного походження, результати досліджень на вміст нітратів.

Не купуйте овочеву продукцію на стихійних ринках, де відсутні системи контролю!

 

ТЕМА ДНЯ

  • Робоча нарада з питань забезпечення безпечним та якісним харчуванням дітей, які проживають на територіях, постраждалих внаслідок аварії на ЧАЕС;
  • Засідання робочої групи за участі департаментів фінансів, агропромислового розвитку та економічної політики облдержадміністрації з питань погодження проекту Регіональної програми “Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування”.
Грудень 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Лис    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031