На території Житомирської області зареєстровано випадок АЧС

 IMG-058126503b57a64ff967cd732b662dda-V04.10.2017 до Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області надійшло повідомлення про захворювання свиней в особистому підсобному господарстві мешканця с. Головки, Малинського району Житомирської області . Ветеринарними спеціалістами Держпродспоживслужби було встановлено: в господарстві утримується 12 гол. свиней  дві свинки абортували, температура тіла висока, відмова від корму. Було прийнято рішення провести вимушений доріз двох свинок, від яких відібрано біоматеріал та направлено до Житомирської регіональної лабораторії ветеринарної медицини Держпродспоживслужби для дослідження на пастерельоз, бешиху та лістеріоз. Хворим тваринам застосовано антибіотикотерапію. 06.10.2017 – загинуло троє свиней. При патологоанатомічному розтині виявили підозру на АЧС. Трупи спалені, рештки засипані хлорним вапном та закопані на глибину 2,5 метра.IMG-c02233dd47021a6dfed18a2fbdc58131-V Відібрано біоматеріал та  направлено в ДНДІЛДВСЕ м. Київ, згодом  було отримано повідомлення про встановлення діагнозу – африканська чума свиней (АЧС) . 07.10.2017 знищено 7 голів свиней безкровним методом, трупи тварин спалені, проведена вимушена дезінфекція приміщення, де утримувались свині, та території господарського двору. Також у власника вилучено та утилізовано приблизно 45 кг продуктів забою свиней. Виставлені карантинні пости при в’їзді та виїзді з населеного пункту . Обладнані та заправлені дезрозчином дезбар’єр, поставлені шлагбаум та попереджувальні знаки. У визначених рішенням ДНПК при Малинській РДА №4 від 07.10.2017р. місцях піддано забою 25 голів свиней із населених пунктів, які входять в загрозливу зону. Станом на 09.10.2017 року у вогнищі все поголівя свиней піддано забою та утилізації (7 голів). В зоні захисту ( с. Квітневе, Лідовка, Маклаївка та Червоний Лан). забито 78 голів свиней, на даний час в цій зоні живі свині відсутні. Проводяться вимушені дезінфекції місць утримання та забою тварин. На карантинних постах триває спільне чергування спеціалістів. Вилучено та утилізовано біля 10 кг. свинини. Головним управлінням Держпродспоживслужби в Житомирській області проводяться заходи по ліквідації та недопущенню поширення захворювання на АЧС.IMG-d16ea0fcd7aca735be54d58bfdf3f6e3-V