Обговорення актуальних питань із запобігання поширенню грипу птиці

16 січня у Головному управлінні Держпродспоживслужби в Житомирській області під час проведення виробничої семінар-наради з керівниками районних (міського) управлінь визначались з пріоритетами та основними завданнями Держпродспоживслужби на 2020-ий рік. Зокрема, детальну увагу було акцентовано на питаннях проведення заходів по профілактиці грипу птиці та плану дій в разі виявлення або підозри на захворювання птиці. Як зазначив перший заступник начальника Ігор Волківський, – на сьогоднішній день високопатогенний грип птиці  залишається однією з основних проблем для світового птахівництва: крім економічних збитків, які спричиняє це захворювання птахівничій галузі, дуже важливим аспектом є небезпека для здоров’я людини, а також потенційні ризики виникнення нового пандемічного варіанту вірусу.

За допомогою мультимедійного відтворення учасники семінар-наради мали нагоду детально ознайомитись з етіологією зазначеного захворювання, його клінічними ознаками, схемою діагностичних досліджень, динамікою розповсюдження захворювання в Україні та у світі  в цілому упродовж останніх років.

На завершення своєї доповіді в.о. начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Микола Міщенко наголосив, що на сьогодні головним завданням для спеціалістів ветеринарного напрямку є  недопущення заносу збудника грипу птиці на територію України, тому важливим елементом в системі контролю заносу цього збудника та біозахисту населення лишається проведення постійного моніторингу вірусу пташиного грипу, аналіз епізоотичної ситуації, своєчасне виявлення інфікування тварин та ліквідації вогнищ.

Наприкінці було обговорено план заходів з профілактики грипу птиці та план дій у випадку виявлення або підозри на захворювання птиці.