Оперативна інформація щодо дотримання вимог санітарного законодавства під час оздоровлення дітей у I зміну влітку 2017 року

1410156152_55147826Станом на 23.06.2017 року за погодженням з службою відкрито та функціонувало 305 закладів оздоровлення та відпочинку, у т.ч. 13 закладів оздоровлення (з них 2 заклади санаторного типу, 3 табори релігійних конфесій), що на 2 заклади менше відповідно до заявленої дислокації, які планують працювати у липні 2017 року, та 292 пришкільних таборів, що на 6 закладів менше відповідно до заявленої дислокації. Не відкрилися через заборону Держпродспоживслужби 4 табори відпочинку в Попільнянському районі та по одному табору в Житомирському та Ємільчинському районах в зв’язку з їх невідповідністю вимогам санітарного законодавства. В таборах на харчоблоках відсутня гаряча проточна вода, недостатньо технологічного обладнання, столового посуду, миючих засобів, відсутні духові шафи та дезінфікуючі засоби.

       За період підготовки та функціонування протягом оздоровчого сезону фахівцями служби області проведено 499 перевірок закладів оздоровлення та відпочинку. Порушення вимог чинного законодавства зареєстровано в ході 280 перевірок закладів (56%). У підготовчий період порушення вимог санітарного законодавства стосувались санітарно – та матеріально-технічного забезпечення закладів, в т.ч. і харчоблоків, незавершеність поточних ремонтів приміщень, благоустрою території, ремонту твердого інвентарю, не погодження перспективних меню, невідповідності питної води гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. В ході роботи закладів виявлені порушення щодо дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках, порушення технології приготування готових страв, неякісного прибирання приміщень, що підтверджено лабораторними дослідженнями якості готових страв та змивів з обладнання, інвентарю та посуду.

      В ході проведення обстежень підготовки та функціонування закладів оздоровлення та відпочинку станом на 23.06.2017року досліджено проб:

– питної води: за санітарно-хімічними показниками – 443 проби, відхилень -104 (23,5%); за мікробіологічними показниками – 487 проб, 60 відхилень (12,3%);

– раптово бактеріологічно обстежено 122 працівника закладів оздоровлення з цілодобовим перебуванням дітей, носіїв кишкової інфекції не виявлено;

– води відкритих водойм -18 проб за санітарно-хімічними показниками, в 1 пробі відхилення (3,6%), 18 проб – за мікробіологічними показниками, без відхилень;

– досліджено проб готових страв: на калорійність – 271 проба, 27 відхилень (10%); на мікробіологічні показники – 332 проби, 15 відхилень (4,5%); на термообробку – 55 проб, без відхилень, на вміст вітаміну «С» – 7 проб, 1 відхилення (14,3%); – овочів та фруктів: на вміст нітратів – 87, без відхилень, на вміст цезію- 137 – 45 проб, без відхилень на вміст пестицидів – 24 проби, без відхилень ;

– досліджено 2660 гігієнічних змивів, з них 229 (8,6%) позитивних;

– проведено вимірів гамма-фону на території оздоровчих закладів – 155, без відхилень;

– досліджено повітря закритих приміщень на вміст формальдегіду – 8 проб, без відхилень, на мікробіологічні показники – 10 проб, без відхилень;

– досліджено 6 проб пилу на алергенні кліщі, без відхилень;

– проведено гельмінтологічних досліджень: води -13 проб, без відхилень, грунту – 7 проб, без відхилень, овочів – 23 без відхилень.

       Керівникам та власникам закладів оздоровлення та відпочинку направлено 129 приписів, 15 розпоряджень, а також 136 доповідних листів в органи виконавчої влади та місцевого самоврядування з пропозиціями по усуненню виявлених порушень чинного законодавства. Спеціалістами Держпродспоживслужби в м.Житомирі та в районах області з даного питання проведено: 46 нарад, 57 семінарів, 6 колегій, видано 25 наказів та 18 розпоряджень; проведено 24 лекції, 629 бесід та надруковано 9 статей у пресі з питань профілактики гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь.