Пам’ятка щодо профілактики захворювань на вірусний гепатит А

З початку 2016 року в Житомирській області відмічається зростання захворюваності вірусним гепатитом А, до того ж в поточному році зареєстровано 3 спалахи ВГА, де захворіла 21 дитина до 17 років (Житомирський, Черняхівський райони та м.Житомир).

        alkogolnyj-gepatit-simptomy-lechenie_2 Вірусний гепатит А – це  гостре інфекційне захворювання з фекально-оральним механізмом передачі інфекції, переважним ураженням печінки і травного каналу. Збудником хвороби є вірус. Джерелом інфекції є хвора людина. Інфекція передається через шлунково-кишковий тракт. Виділяється вірус в навколишнє середовище з випорожненням хворого і потрапляє в організм здорової людини через забруднені харчові продукти, воду, предмети побуту, брудні руки, недотримання особистої гігієни.загружено

           Вірусний гепатит А вважається сезонним захворюванням, як правило, збільшення випадків захворювання спостерігається в осінньо-зимовий період. У народі його називають хворобою брудних рук. Інкубаційний період триває – 7-50 днів  (в середньому 15-35 днів).

        Вірус гепатиту А досить стійкий у навколишньому середовищі. При кімнатній температурі він може зберігатися до двох тижнів, а при температурі +4°С протягом кількох місяців. Вірус також досить стійкий до дії дезінфікуючих засобів, але швидко гине при кип’ятінні (через 10 хвилин).

         Важливу роль у попередженні виникнення та розповсюдженості гепатиту А відіграє громадська свідомість та дотримання правил особистої гігієни.

                Щоб уникнути захворювання фахівці рекомендують:

  1.  Ретельно мити руки після відвідування туалету, перед приготуванням та вживанням їжі.
  2. Вживати доброякісну питну воду, що подається водопровідними джерелами централізованого та децентралізованого водопостачання, які контролюються відповідними службами;
  1. Не використовувати для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з незнайомих джерел водопостачання;
  1. Воду з децентралізованих джерел (колодязів, копанок тощо) перед вживанням кип’ятити не  менше 10 хв., дати відстоятися;
  1. Не вживати продукти, придбані на стихійних ринках;
  1. Ретельно мити перед вживанням сирі овочі та фрукти кип’яченою водою;902600406
  1. Розливне молоко обов’язково кип’ятити;
  1. Дотримуватись технологічного (температурного) режиму приготування їжі.