Підготовка насіння до посіву

   Наступає час підготовки насіння озимих культур до посіву. Слід зазначити, що запорукою гарного врожаю є якісний насіннєвий матеріал.Спеціалісти відділу контролю у насінництві та розсадництві зазначають, що на території Житомирської області працює 19 елітно-насінницьких господарств, які здатні забезпечити високоякісним насінням сільгоспвиробників області.

   Варто зауважити, що реалізовувати насіння мають право тільки ті господарства, які занесені до Реєстру суб’єктів насінництва та розсадництва.

   Сертифікацію насіння проводить ДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції».

   Якщо виробник просто хоче упевнитись у якості насіння, то необхідні документи він може заповнити та надіслати в лабораторіюДП «Державний центр сертифікації і експертизи сільськогосподарської продукції» у електронному вигляді, а проби відібрати з поля самостійно і відправити однією із служб доставки, за встановлений час він отримає протокол випробувань із результатами. Але, якщо потрібен сертифікат та  аналіз за стандартами ISTA для реалізації насіння за кордоном, відбір проб здійснює виключно аудитор із сертифікації (агроном-інспектор), який пройшов  спеціальне навчання по відбору проб, і тільки за його участю процедура відбору є належною,  та він має право оформляти акт відбору із підписами та печатками.Для отримання  сертифікату  слід заключити договір, оформити заявку та акт відбирання середніх проб з підписами відбірника та печаткою і підписом виробника. Для отримання протоколу випробувань потрібен договір, заявка, акт відбирання середніх проб з підписом  заявника. Також визначення якісних показників насіння можна провести в ДУ «Житомирська обласна фітосанітарна лабораторія»,  відділ визначення посівних якостей насіння та товарних якостей садивного матеріалу знаходиться за адресою:м. Житомир, вул. Київське шосе 131, 8 поверх.Довідки за телефоном:  097-323-86-86  - Півульська Світлана Петрівна.

Архіви