Початок жнив 2018

20180622_115346В Житомирському районі розпочались жнива. Першими до збору урожаю ячменю озимого приступили Приватне підприємство «Миролюбівське» с. Миролюбівка. Зі слів директора Олександра Пателюка збирання насінницьких площ на власні потреби починається із вищих генерацій. Завдяки цьому не допускається змішування насіння навіть у межах одного сорту однієї культури між генераціями. Вологість зібраного зерна на насіння становить 13-14,5 %, що є нормою для цієї культури. Після збирання насіння з-під комбайна його доставляють на тік і відразу проводять первинну очистку.

Саме озимий ячмінь достигає найшвидше серед зернових колосових культур. Дещо важче збирається комбайнами, ніж ярий ячмінь та озима пшениця через ламкість колосся, схильність до вилягання та коротким оптимальним строком обмолоту. Різниця між наставанням повної стиглості озимого ячменю та ярої пшениці орієнтовно становить 3 тижні, що дозволяє розтягнути строки збирання.

Вимоги до якості збирання насінницьких посівів більш високі, ніж до збирання посівів продовольчого і кормового призначення, бо важливо не лише зібрати високий урожай, але й отримати насіння з високими посівними якостями. 

Основні показники якості насіння — енергія проростання, лабораторна і польова схожість, маса 1000 зерен, вологість і строки післязбирального їх дозрівання — залежать від строків і способу збирання насінницьких посівів, технічного стану зернозбиральних машин, регулювання їх робочих органів на оптимальний режим роботи відповідно до місцевих умов. 

Урожай насінницьких посівів зернових культур збирають прямим комбайнуванням, яке використовується при рівномірному дозріванні зерна, низькорослих та відносно чистих посівах та за нестабільних погодних умов. Пряме комбайнування розпочинають при повній стиглості зерна і його вологості в межах 16-18%, передбачивши термінову очистку та сушку насіннєвого матеріалу.

Оптимізація строків збирання разом зі своєчасним та якісним його проведенням дозволяє суттєво зменшити втрати урожаю. При організації збиральних процесів слід враховувати, що тривалість воскової стиглості сортів зернових культур перебуває у межах 10-12 днів, а повної стиглості — 6-10 днів. Слід звернути особливу увагу на те, що втрати зерна при збільшенні строків збирання у стадії повної стиглості для всіх культур різко збільшуються.20180622_124618