Поради фахівців щодо зберігання насіння

Суть процесу зберігання насіння є його утримання в певних умовах, що забезпечують високу схожість й здатність давати здорові і сильні рослини нового покоління.

^24911D76A36353142BCEB8840B0E826EA54B11A3F56C4FE8AC^pimgpsh_thumbnail_win_distrФактори, що впливають на збереження насіння. На зберігання слід закладати сухе виповнене насіння, з мінімальною механічною травмованістю та пошкодження шкідниками, оскільки таке насіння утричі сильніше дихає, ніж ціле, що створює умови для самозігрівання і активної діяльності мікроорганізмів.

У подальшому вирішальними факторами зберігання насіння є вологість насіння і температура.

В процесі дихання насіння виділяє воду, вуглекислий газ і значну кількість тепла, проте у сухому середовищі цей процес протікає повільно і не загрожує зберіганню.

Негативно впливають на зберігання часті коливання вологості насіння, зумовлені змінами вологості повітря.

Дуже небезпечними в цих умовах є плісняві гриби, котрі можуть розмножуватися при вологості зерна 15-16%. Оскільки зародок завжди має більшу вологість, ніж насінина в цілому, то вони розвиваються перш за все на зародку. За даними науковців, у насінні з вологістю нижче 12% не розвиваються хвороби, а нижче 9% не з’являються і шкідники.

Життєдіяльність насіння залежить також і від температури середовища: чим вища температура, тим інтенсивніше дихання.

Насіння потребує спеціальної підготовки в період збирання і післязбиральної обробки.

 Обов’язкове правило!

На тривале зберігання закладають насіння, вологість якого нижче критичної, цілком очищене і відсортоване.

^5A5ECD1A10B0A97437833D273765EE2231153B60BC38A8C07A^pimgpsh_thumbnail_win_distrПідготовка складських приміщень. Задовго до початку збирання приступають до підготовки насіннєсховищ. Складські приміщення ремонтують, очищують від залишків насіння, сміття, пилу, бруду. Зашпаровують всі щілини в підлозі і стінах. Вікна, двері, різні перегородки, піддони миють лужним розчином. Всі механізми для навантажувально – розвантажувальних робіт, устаткування, інвентар очищують від пилу і бруду, потім знезаражують мішки (вивертають, витрушують, обробляють окропом, сушать) і складують. Проти гризунів розкладують отруйні принади.

Територію навколо насіннєсховищ також прибирають видаляють бур’яни, сторонні предмети. Проводять дезінфекцію приміщень і всього обладнання з допомогою різних засобів. Найпростіший з них – застосування свіжогашеного вапна (4 кг на 10 л води) або вапняно-керосинової емульсії (1 кг вапна + 10 л води + 1 л керосину) по 0,5 л на 1 м2 приміщення.

Найбільш ефективна дезінфекція складів – обробка сіркою (50 г/м3) та іншими спеціальними препаратами.

Будь яку дезінфекцію закінчують за 10 днів до завантажування насіння.

i125^pimgpsh_thumbnail_win_distrРозміщення і зберігання насіння. При зберіганні необхідно вживати всіх можливих заходів, щоб запобігти змішуванню насіння – це один з головних законів насінництва. Тому, до початку жнив складають план розміщення насіння в насіннєсховищах з урахуванням очікуваного обсягу виробництва, планів сівби і реалізації по кожній культурі, сорту, категорії, генерації.

Оригінальне, елітне, насіння першої генерації зберігається в мішках, а мішки у штабелях, які формують на спеціальних піддонах не нижче, ніж за 10 см від підлоги. Між штабелями і стінами залишають проходи 0,7 м , а для приймання і відпуску насіння – проходи 1,3 м завширшки. Кількість рядів мішків у штабелі для зернових колосових, кукурудзи, гречки, зернобобових культур не повинна перевищувати 8, проса 6, соняшнику, сої, багаторічних трав – 5.

Не можна розміщувати у сусідніх засіках насіння важковідокремлюваних культур (наприклад, жито і пшеницю, ячмінь і овес і т.д.). Щоб насіння не потрапляло в сусідні засіки, його не досипають на 15-20 см. Висота насипу для зернових і зернобобових культур не повинна перевищувати 2 м, а олійних – 3 м. Щоб запобігти конденсації пари на насінні, засіки ставлять на відстані мінімум 0,5 м від зовнішніх стін насіннєсховища.

До мішків з насінням пришивають відповідні етикетки, штабелі мішків маркуються штабельними ярликами, а засіки – аналогічними табличками

З моменту надходження насіння у сховище необхідно вести систематичне спостереження за його вологістю і температурою, за температурою і вологістю повітря, за зміною кольору насіння, його запаху, появою осередків самозігрівання і шкідників.

Насіннєсховища періодично провітрюють, використовуючи активне вентилювання. Слід пам’ятати, що відносна вологість зовнішнього повітря має бути не вище 60-70%, а температура – нижчою, ніж температура приміщення, бо інакше можлива конденсація вологи на насінні.

Зберігання насіння в сухому холодному стані – оптимальне для всіх зон і культур.

Переохолодження насіння (нижче мінус 10 – 15°С) не припустимо, особливо для насіння з підвищеною вологістю – воно може загинути.

Навесні не можна допускати швидкого прогрівання насіння. Щоб насіння прогрівалося поступово, насіннєсховище необхідно провітрювати тільки вночі, або в холодні дні.

Пам’ятайте: створення комплексу оптимальних умов забезпечує збереження структурного стану, біохімічного складу, біологічних властивостей насіння та подовження його господарського довголіття.