Про санітарно-епідеміологічну ситуацію в області за 7 місяців 2016 року

Всього за 7 місяців 2016 року в Житомирській області зареєстровано 139703 випадки інфекційних хвороб, показник на 100 тисяч населення становить 10895,6, що на 1% вище аналогічного періоду 2015 року. Тобто, за 7 місяців 2016 року відмічається незначне підвищення рівнів захворюваності в основному за рахунок грипу та гострих респіраторних вірусних інфекцій.
Без урахування грипу та ГРВІ загальна інфекційна захворюваність знизилась на 3,2%. Зниження відбулося з наступних нозологій: сальмонельозні інфекції на 11,2%, гострі гастроентероколіти на 13,3%, кашлюк – в 2,1 рази. В той же час відмічається зростання інфекційної захворюваності туберкульозом органів дихання на 5,2%, вірусним гепатитом «А» – в 4,2 рази, гострим гепатитом «В» в 1,9 рази, гострим гепатитом «С» на 2 випадки, краснухою на 4 випадки, інфекційним мононуклеозом на 42,7%. По 2 випадки в поточному році зареєстровано захворювань на дизентерію та лептоспіроз.
За 7 місяців 2016 року не зареєстровано жодного випадку захворювань на дифтерію, носіїв збудників токсигенних та нетоксигенних штамів дифтерії, захворювань на кір, правець, черевний тиф та паратифи, не реєструвались випадки зоонозних та особливо-небезпечних інфекцій (туляремії, сибірської виразки, бруцельозу, вірусних менінгітів, рикетсіозів, вірусних гарячок та вірусних геморагічних гарячок, холери, малярії тощо).
З початку року в області зареєстровано 6 спалахів кишкових інфекцій, в ході яких постраждало 43 особи, в тому числі 19 дітей (3 спалахи сальмонельозу, 2 – вірусного гепатиту «А», один – харчовою токсикоінфекцією). За аналогічний період минулого року було зареєстровано 3 спалахи, де перехворіло 87 осіб, з яких 29 дітей.
Три спалахи було зафіксовано в побуті (міста Малин, Бердичів та с.Садки Житомирського району) та 3 спалахи, що пов’язані з об’єктами підвищеного епідемічного ризику: спалах вірусного гепатиту «А» серед вихованців дитячого навчального закладу №27 м.Житомира, спалах харчової токсикоінфекції серед вихованців Овруцького ДНЗ та спалах сальмонельозу серед жителів смт. Ружин, які святкували весілля в кафе «Рандеву» ФОП Орищенко Т.І.
З метою виявлення причин та умов, що призвели до виникнення і поширення інфекційних хвороб, спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань.
За фактом реєстрації спалахів інфекцій своєчасно та в повному обсязі проведено комплекс протиепідемічних заходів, вжито адекватних до ситуації заходів реагування.
Всі вогнища інфекції локалізовано та ліквідовано на протязі одного інкубаційного періоду. Подальшого розповсюдження захворювань не відбулося. Усі випадки пов’язані з вживанням недоброякісних харчових продуктів, страв, питної води. Головними причинами спалахів були грубі порушення санітарного законодавства при приготуванні, зберіганні, транспортуванні харчових продуктів та недотримання правил особистої гігієни.