Про стан організації харчування дітей в навчально-виховних закладах області у 2018 році

585446562Важливими факторами, які впливають на здоров’я дітей, є умови організації навчання, виховання, проживання, оздоровлення та відповідність програмних вимог і методів навчання індивідуальним особливостям дітей. Численні дослідження доводять, що практично незамінним та єдиним (після сім’ї) фактором, який впливає на стан здоров’я дітей, є навчальний заклад. Реформування освіти без урахування стану здоров’я дітей суттєво збільшило їх захворюваність, що підтверджено і статистичними даними. Інформаційні перевантаження, стресогенні ситуації та модернізація навчального процесу вимагають від дитячого організму великого напруження, що разом з іншими факторами (обмеження фізичної активності, використання комп’ютерних технологій, вимушена робоча поза разом з неправильно підібраними шкільними  меблями і недостатнім рівнем освітленості та відсутність раціонального харчування) веде спочатку до функціональних порушень, а згодом  і до формування органічної патології.

З метою оцінки якості харчування дітей у навчально-виховних закладах спеціалістами Держпродспоживслужби Житомирської області здійснювався державний нагляд та моніторинг стану харчування дітей в даних закладах. За результатами їх проведення встановлено, що на протязі останніх років спостерігається тенденція до збільшення кількості проб готових страв, які не відповідають гігієнічним нормативам. Так, питома вага проб з відхиленнями по калорійності у 2018 році   в навчальних закладах області становила 20,9% проти 9,5% у 2017 році (5,5%  у 2016 році).

Необхідно відмітити, що показники відхилень по калорійності готових страв у 2018 році порівняно із 2017 роком, зросли, як у місті Житомирі, так і у всіх районах області, при цьому перевищують середньообласний показник нестандартних проб з відхиленнями по калорійності показники в навчальних закладах Андрушівського, Брусилівського, Хорошівського, Лугинського, Любарського, Малинського, Народицького, Новоград-Волинського, Пулинського, Овруцького, Попільнянського, Радомишльського, Романівського і Черняхівського  районів.

Показник  відхилень  бактеріального забруднення  готових страв також продовжує зростати з року в рік, і становив по області у 2018 році 8,8% проти 6,9% у 2017 році (2,2% у 2016). Випадки бактеріального забруднення готових страв реєструвалися у навчальних закладах всіх районів області крім Народицького району та м. Житомира.

Показник позитивних змивів з обладнання, розроблювального інвентарю, посуду, рук та санітарного одягу працівників харчоблоків на умовно-патогенну мікрофлору у 2018 році становив 6,0%, проти 6,9%  у 2017 році  (6,4%   у 2016 році). Вище середньообласного показник позитивних змивів зареєстровано у навчальних закладах Андрушівського, Бердичівського, Хорошівського, Житомирського, Коростенського, Лугинського, Любарського, Народицького, Овруцького, Ружинського, Черняхівського районів.

Випадки незадовільної термічної обробки готових страв у 2018 році зареєстровано в навчально-виховних закладах Баранівського, Житомирського, Коростишівського, Лугинського та Новоград-Волинського районів (необхідно відмітити, що у 2016 році відхилень від гігієнічних нормативів щодо термічної обробки готових страв в навчально-виховних закладах області виявлено не було).

Викладене безумовно свідчить про порушення у дотриманні санітарно-гігієнічного, протиепідемічного режимів та порушення технології приготування страв  в закладах освіти та безвідповідальне ставлення працівників закладів до виконання своїх функціональних обов’язків. Все це може призвести до росту захворюваності на гострі кишкові інфекції та виникнення харчових отруєнь серед дітей.

По виявлених випадках порушення вимог санітарного законодавства в організації харчування дітей та по фактах невідповідності якості готових страв гігієнічним вимогам спеціалістами Держпродспоживслужби області було надано керівникам навчально-виховних закладів 67 приписів та розпоряджень, підготовлено та направлено 128 інформаційних листів з пропозиціями про вжиття заходів, передано до прокуратури та правоохоронних органів 1 справу, направлено в органи виконавчої влади та місцевого самоврядування 12 аналітичних довідок та41 доповідну.

 

ТЕМА ДНЯ

  • Участь у нараді з питань функціонування обласних, районних, міських державних лікарень ветеринарної медицини, що проводиться Держпродспоживслужбою України.
  • Участь у семінарі на базі Головного територіального управління юстиції у Житомирській області з питань нових процесуальних строків у різних судових інстанціях та порядку реєстрації (ліквідації) юридичних осіб.
Жовтень 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Вер    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031