Про стан підготовки та функціонування таборів з денним перебуванням дітей на базі закладів освіти влітку 2018 року

За оперативними даними в області  планувалось функціонування  в оздоровчий період 2018 року 11 закладів оздоровлення з цілодобовим перебуванням дітей та 288 таборів з денним перебуванням на базі закладів освіти. Спеціалістами Держпродспоживслужби  прийнято участь у роботі комісій, створених органами влади та місцевого самоврядування, з питань перевірки стану готовності пришкільних таборів до функціонування влітку 2018 року. В ході перевірок встановлені суттєві порушення вимог діючого санітарного законодавства, через які в області не було відкрито 10 пришкільних таборів на базі: Будо-Рижанської ЗОШ та Дашинської філії Хорошівської гімназії Хорошівського району, Шахворостівської ЗОШ Коростишівського району, Красногірської ЗОШ та Турбівської ЗОШ Попільнянського району, Таращанської ЗОШ Новоград-Волинського району, Стиртівської ЗОШ, Дівочківської ЗОШ, Бежівської ЗОШ та Пекарщинської ЗОШ Черняхівського  району.

      Основні недоліки  у підготовчий період  закладів оздоровлення та відпочинку до роботи санітарно – та матеріально-технічного забезпечення закладів та їх харчоблоків, а саме: відсутність холодної та гарячої проточної води в закладах, невідповідність питної води гігієнічним нормативам за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками. незавершеність робіт у проведенні поточних ремонтів приміщень, благоустрою території, ремонту твердого інвентарю, не погодження перспективних меню.

     Через невідповідність гігієнічним нормативам якості питної води в закладах за санітарно-хімічними та мікробіологічними показниками Держпродспоживслужбою  було відтерміновано початок відпочинкової зміни у 7 пришкільних таборах відпочинку Хорошівського району та  1 пришкільному таборі Радомишльського району.

     На даний час пришкільні табори відпочинку завершили свою роботу, в області працюють 10 оздоровчих закладів з цілодобовим перебуванням дітей,

Ще один заклад в Бердичівському районі розпочне роботу із 01.07.2018 року.

     В ході роботи закладів виявлені порушення  щодо дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів на харчоблоках, порушення поточності виробничих процесів, порушення технології приготування готових страв, що підтверджено лабораторними дослідженнями якості готових страв та змивів з обладнання, інвентарю та посуду, недотримання погоджених  Держпродспоживслужбою перспективних двотижневих меню, недотримання умов зберігання харчових продуктів, що швидко псуються, я також вимогам виробника. З даного приводу спеціалістами Держпродспоживслужби керівникам та власникам закладів оздоровлення та відпочинку надані відповідні пропозиції, їх виконання знаходиться на контролі.