Рекомендації фахівців : як уникнути харчових отруєнь

Літо дарує нам не тільки сонячне тепло і натуральні вітаміни, але і небезпеку у вигляді отруєнь, які провокуються численними шкідливими бактеріями, вони швидко розмножуються і комфортно почувають себе при підвищеній температурі повітря. Ось чому в літній період особливо важлива профілактика отруєнь. Перша і найактуальніша небезпека – несвіжі продукти харчування, куплені в магазині або на ринку. Це може бути м’ясо, риба або молочні продукти, що зберігаються без відповідності санітарним нормам, при високій температурі повітря. При температурі зберігання вище +10 градусів в таких продуктах заводяться і довго живуть збудники шлунково-кишкових інфекцій і отруєнь – стрептококи і стафілококи. Недотримання правил зберігання і висока температура повітря призводять до того, що звичні продукти харчування стають джерелами отруєнь і небезпечних захворювань. Тому влітку з особливою обережністю слід ставитися до наступних страв: кондитерські вироби, що містять крем і збиті вершки, страви японської та корейської кухні – роли і суші, вироби з м’ясних субпродуктів – заливні і холодці, салати, заправлені майонезом, м’ясні і рибні страви, молоко і молочні продукти. Щоб не зіпсувати собі літо, слідуйте простим правилам:

1. Купуючи продукти, що швидко псуються (до них відносяться: молочні продукти, включаючи морозиво; готові вагові салати; кондитерські вироби з кремом, варена ковбаса та м’ясні делікатеси; риба свіжа і слабосолона; випічка з м’ясною, овочевою та сирною начинкою і т.д.) , звертайте увагу на умови зберігання, терміни придатності продукції, цілісність упаковки. Такі продукти необхідно купувати тільки в торгових точках, оснащених холодильним обладнанням. Переклеєний цінник з датою виготовлення або занадто велика кількість маринаду і спецій повинні насторожити. Чим уважніше і прискіпливіше ви вибираєте продукти, тим менше ризик харчового отруєння. Пам’ятайте і про правила зберігання: наприклад, охолоджене м’ясо краще зберігати при температурі від 0 до 1 градусів протягом 3 діб, рибу – від 0 до -2. Молочні продукти слід вживати протягом 24 годин з моменту придбання.36

2. Не варто купувати швидкозаморожені напівфабрикати (це відноситься і до морозива) в деформованій упаковці: швидше за все, вони піддавалися розморожуванню, а значить, втратили якість.

shaverma-with-chicken3. У спеку небезпечно купувати випічку з м’ясною, овочевою та сирною начинкою, чебуреки, хачапурі, біляші, булочки з кремом, тістечко і т.д., якщо для зберігання цих страв не використовується холодильне обладнання. Купуючи їжу у пересувних фаст- фудах(шаурма, хот-доги тощо), зверніть увагу, чи використовують працівники рукавички в процесі приготування їжі, чи слідкують за чистотою поверхонь, чи є поблизу рукомийник.

4. Ретельно мийте посуд і поверхні своєї кухні; захищайте її від проникнення комах . У власному холодильнику пам’ятайте про товарне сусідство: не зберігайте готові страви разом з сирими продуктами (готові продукти зберігайте в закритому посуді).

5. Не купуйте на ринках кавуни та дині в розрізаному вигляді. Куплені овочі, фрукти і баштанні культури перед вживанням ретельно промивайте водою.

6. Воду з джерел і водопровідної мережі пийте тільки кип’ячену.