Рекомендації щодо безпечного споживання грибів

7da4094658406cef1bc829b22adb39a8З початком грибного сезону  в Україні частішають випадки отруєнь грибами.  Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії ГУ ДПСС в Житомирській області надають населенню  рекомендації щодо уникнення  отруєнь грибами.

Так, отруєння спричиняють токсини отруйних грибів: блідої поганки, білого і смердючого мухоморів, сморжів та свинушки тонкої.  Небезпечними є також їстівні гриби, які не пройшли належної термічної обробки або зібрані на забруднених територіях чи уздовж швидкісних трас. 

Ознаками отруєння є: нудота, блювання, болі у животі, розлад шлунку, підвищення температури тіла а також галюцинації, розлад свідомості та порушення дихання і серцевої діяльності.

Підступна небезпека деяких отруйних грибів у тому, що токсини, потрапивши до шлунку, протягом декількох днів можуть не викликати жодних симптомів. Коли ж отруйні речовини досягають мозку, виникають запаморочення, нудота, сильна спрага, посиніння губ, нігтів та судоми.

Навіть мінімальна доза отрути може бути смертельною! Обов’язково треба мити руки після контакту з грибами, часто отрута передається через немиті руки на інші продукти.

Слід пам’ятати, що страви з грибів важкі для перетравлення, їх не повинні вживати діти, вагітні та годуючі жінки, люди з захворюваннями шлунково-кишкового тракту, печінки чи з хронічними захворюваннями внутрішніх органів.

Як запобігти отруєнню грибами:

  1. Відмовтеся від споживання лісових грибів, обирайте вирощені в теплицях печериці, гливи, тощо.
  2. Купуйте гриби тільки на стаціонарних ринках чи у супермаркетах, де вони проходять відповідний контроль. Ризик отруїтися, купивши гриби на стихійних ринках чи на автошляхах, дуже високий.
  3. Необхідно правильно підготувати гриби до споживання, декілька раз (мінімум тричі) відварити у підсоленій воді протягом 30 хвилин, обов’язково зливаючи відвар, який становить основну небезпеку. Готові страви з грибів зберігають в емальованому посуді, в холодильнику не більше однієї доби.images

Народні методи  визначення отруйності грибів з використанням цибулини або срібних ложок – не дієві!

Якщо після споживання грибів ви помітили нездорові ознаки у своїх близьких – негайно викликайте швидку. До  приїзду швидкої можна промити шлунок сольовим розчином. Обов’язково пийте багато рідини.

Збережіть недоїдені гриби, їх аналіз може допомогти лікарям швидше визначити вид токсину, що потрапив до організму.

 Споживайте відповідально!