Роз′яснення щодо обов′язкового запровадження системи НАCСР на переробних підприємствах

Спеціалісти управління безпечності харчових продуктів та ветеринарії  ГУ ДПСС в Житомирській області  інформують:

Вже з 20 вересня 2017 року можуть бути запровадженні перевірки підприємств, щодо дотримання 20 та 21 статей Закону України «Про основні принципи і вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».

Це стосується підприємств з високим ступенем ризику, чия продукція містить активні компоненти тваринного походження, а саме: молокозаводи, бійні та підприємства, чия діяльність пов’язана з переробкою й виробництвом м’яса. Згідно вищевказаного закону на підприємствах «на потужностях, які провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких є необроблені інгредієнти тваринного походження (необроблене молоко, м’ясо, риба, молюски і ракоподібні, зокрема свіжі, охолоджені або заморожені, яйця, мед, їхні похідні та інші продукти, виготовлені з частин тварин, окремих їхніх органів та/або тканин, призначені для споживання людиною)» необхідно запровадити систему HACCP.

Завдання системи HACCP – виявлення усіх критичних точок і чинників, що можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, їх усунення та постійний контроль.

Тож першим кроком має стати створення спеціальної групи співробітників та розробка плану НАССР. Група має складатися з керівників підприємства, а також осіб, від роботи яких залежить безпечність продуктів, та які мають знання про технологічні процеси і безпечність харчових продуктів . На початковому етапі можна залучити зовнішніх експертів, які глибоко обізнані в питаннях організації виробництва безпечної продукції та принципах  НАССР.

Вже через рік — до 20 вересня 2018 року — цю систему мають впровадити підприємства, котрі провадять діяльність із харчовими продуктами, у складі яких відсутні необроблені інгредієнти тваринного походження (переробні підприємства і виробники овочів та фруктів, кондитерські фабрики) та до 20 вересня 2019 року HACCP необхідно провадити на малих потужностях.

За результатами перевірок на підприємців, що порушують вимоги Закону, очікують штрафи (згідно пункту 4 частини першої статті 64 Закону України «Про основні принципи і вимоги до безпечності та якості харчових продуктів».): для юридичних осіб від 30 до 75 мінімальних заробітних плат, для фізичних осіб-підприємців — від 3 до 15 мінімальних заробітних плат; діяльність роботи потужності може буде призупинена.