Санепідситуація в Житомирській області за 2016 рік

 За 2016 рік в області зареєстровано 12 спалахів інфекцій кишкової групи, внаслідок яких постраждало 153 особи, в тому числі 90 дітей до 17 років (58,8%). За аналогічний період минулого року було зареєстровано 5 спалахів (в 2,4 рази менше ніж в 2016 р), де перехворіло 107 осіб, з яких 41 дитина (38,3%).

        З усіх спалахів, 6 – виникло через захворювання на сальмонельоз (50,0%), 5 – вірусний  гепатит «А» (41,7%), 1 – харчова токсикоінфекція, що викликана патогенним стафілококом (8,3%).

         6 спалахів (50,0%) було зафіксовано в побуті (сальмонельоз – міста Бердичів, Новоград-Волинський, Малин та с.Острів Овруцького району; вірусний гепатит А – с.Садки Житомирського району та с.Миколаївка Ємільчинського району) та 6 спалахів (50,0%), що пов’язані з об’єктами підвищеного епідемічного ризику: спалах харчової токсикоінфекції серед вихованців Овруцького ДНЗ; 2 спалахи сальмонельозу: серед жителів смт. Ружин, які святкували весілля в кафе «Рандеву» ФОП Орищенко Т.І. та серед жителів Андрушівського району, що святкували весілля в їдальні СТОВ «Старокотельнянське» с.Стара Котельня; 3 спалахи вірусного гепатиту «А»: серед вихованців дитячого навчального закладу №27 м.Житомира, серед учнів Зороківського козацького ліцею Черняхівського району та серед учнів Кмитівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Коростишівського району.  

        З метою виявлення причин та умов, що призвели до виникнення і поширення інфекційних хвороб, спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань.

        Усі випадки пов’язані з вживанням недоброякісних харчових продуктів, страв, питної води. Головними причинами спалахів були грубі порушення санітарного законодавства при приготуванні, зберіганні, транспортуванні харчових продуктів, недотриманні питного режиму та правил особистої гігієни.

        За фактом реєстрації спалахів інфекцій своєчасно та в повному обсязі проведено комплекс протиепідемічних заходів, вжито адекватних до ситуації заходів реагування.

     Всі спалахи інфекційних захворювань локалізовано та ліквідовано на протязі одного інкубаційного періоду. Подальшого розповсюдження захворювань не відбулося.