Санепідситуація в Житомирській області за 2017 рік

Протягом 2017 року в Житомирській області зареєстровано 3 спалахи інфекцій кишкової групи, внаслідок яких постраждало 38 осіб, з них 32 дітей до 17 років (84,2%). Протягом 2016 року було зареєстровано 12 спалахів, під час яких перехворіло 153 особи, з них 90 дітей (58,8%).

Всі спалахи були пов’язані з об’єктами підвищеного епідемічного ризику: ротавірусна інфекція серед учнів Житомирської міської гуманітарної гімназії №23, вірусний гепатит «А» серед вихованців дитячого навчального закладу №3 «Веселка» смт.Ємільчине та гастроентероколіт в їдальні        ПАТ «Ушицький комбінат будівельних матеріалів» с.Гулянка Коростенського району серед працівників даного закладу.

Основний фактор передачі інфекції в дитячих закладах – контактно-побутовий, в їдальні комбінату – готова страва. Головними причинами спалахів в дитячих закладах були порушення санітарно-гігієнічного та дезінфекційного режимів, недотримання санітарно-протиепідемічних правил та правил особистої гігієни хворими; в їдальні комбінату – порушення поточності виробничих процесів при приготуванні страв, правил зберігання готової продукції та готової сировини, санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, недотримання правил особистої гігієни працівниками їдальні.

Окрім того, з початку 2017 року в області зареєстровано 4 побутових випадки ботулізму, внаслідок яких постраждало 5 дорослих осіб (1 – с.Рогізне Любарського району, 2 – у м. Бердичів та 2 – в с.Великі Мошківці Андрушівського району). Причинами отруєння в усіх 3 випадках стали продукти домашнього виготовлення: домашня тушонка та консервовані гриби; в одному випадку – рибні консерви промислового виробництва.

Також зареєстровано 15 побутових випадків отруєння грибами з 22-ма потерпілими, серед яких 5 дітей віком до 17 років. Внаслідок отруєнь 7 осіб померло, в т.ч. одна дитина 2 років (в м.Бердичів – 2, в м.Житомир, с.Ігнатпіль Овруцького району, с.Царівка Коростишівського району, с.Дениші та  в смт Новогуйвинське Житомирського району по 1). Причинами отруєння в усіх випадках стали дикорослі гриби, з них 1 – консервовані домашнього приготування, 12 – у вигляді готової страви (відварені, підсмажені) та 2 – вживання в сирому вигляді.

Спеціалісти територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів інфекційних захворювань та випадків харчових отруєнь.