Щодо контролю за організацією безпечного та якісного харчування дітей в закладах освіти області упродовж січня 2020 року

        За оперативною інформацією спеціалістами Держпродспоживслужби області за січень 2020 року проведена значна робота з питання контролю за організацією безпечного та якісного харчування дітей в закладах освіти.

        Всього проведено 110 заходів державного нагляду, у тому числі: з питання дотримання санітарного законодавства – 87 заходів, з питання безпечності харчових продуктів  – 23 заходи.  

        В ході проведення заходів державного нагляду виявлено порушення вимог чинного законодавства в 83 закладах освіти, в тому числі: з питання  дотримання вимог санітарного законодавства – в 70 закладах, в сфері безпечності харчових продуктів – в 13 закладах.  В складі комісій, створених органами місцевого самоврядування, проведено обстеження – 49 закладів, порушення вимог чинного законодавства виявлено під час 44 комісійних обстежень.

       З метою усунення виявлених порушень вимог чинного законодавства спеціалістами Держпродспоживслужби вжиті відповідні адміністративно-запобіжні заходи в закладах освіти, а саме:

– до адміністративної відповідальності притягнуто 38 посадових осіб закладів освіти в 16 районах області;

– вилучено з реалізації 18,20 кг неякісної та небезпечної  продукції харчування із вичерпаним терміном реалізації на суму 2022,48 грн. в закладах освіти 2 районів області;

–  керівникам закладів надано 76 приписів та розпоряджень щодо усунення виявлених порушень чинного законодавства;

–  відсторонено від роботи 6 осіб, які не пройшли своєчасно періодичний профілактичний медичний огляд.

      Спеціалістами Держпродспоживслужби протягом січня розглянуто 99 примірних двотижневих меню харчування дітей в закладах освіти, з яких погоджено 82 примірних меню, 17 примірних меню відхилені від погодження через їх невідповідність вимогам Постанови Кабінету Міністрів України від 22.11.2004 №1591 «Про затвердження норм харчування у навчальних та оздоровчих закладах».

     Спеціалістами 14 районних управлінь ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області прийнято активну участь в розробленні 51 місцевої програми «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування», наразі прийнято 4 місцеві Програми в Житомирському, Ружинському, Малинському та Коростенському районах, на виконання даних програм передбачено 11164900 грн.

     З даного питання спеціалістами Держпродспоживслужби проводилась організаційна та аналітична робота з органами влади та органи місцевого самоврядування, в тому числі проведено 88 нарад та 29 семінарів з працівниками  закладів освіти, питання заслухано на 22 постійно діючих комісіях, підготовлено публікації в ЗМІ, записано виступи на радіо, прочитано лекції, проведено бесіди.

     Питання безпечного та якісного харчування дітей в закладах освіти продовжує знаходитись на контролі спеціалістів ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області.