Щодо впровадження системи НАССР

20 вересня 2019 року настала кінцева дата, коли система безпечності харчової продукції НАССР (міжнародно визнаний метод виявлення та управління ризиками, пов’язаними із безпечністю харчових продуктів) має бути впроваджена на всіх закладах громадського харчування та роздрібної торгівлі харчовими продуктами. Це стосується й малих потужностей, діяльність яких так або інакше пов’язана з харчовими продуктами.

Система НАССР (англ. HACCP — Hazard Analysis and Critical Control Points), яка ідентифікує, оцінює і контролює небезпечні фактори, що є визначальними для безпечності харчових продуктів, є одним із надійних засобів захисту споживачів харчових продуктів. Вона гарантує безпечність продукції на повному шляху харчового ланцюжка та надає змогу виявити усі критичні точки, які можуть вплинути на безпечність кінцевого продукту, усунути шкідливі фактори та контролювати повний процес виробництва. Система НАССР є обов’язком в рамках законодавства більшості цивілізованих країн, таких як: країни Євросоюзу, США, Канада, Японія, Нова Зеландія та інші.

В Україні поетапний обов’язковий перехід на цю систему тривав три роки. Та вже після 20 вересня інспектори Держпродспоживслужби перевірятимуть впровадження системи НАССР відповідно до акту, який затверджений наказом № 446 від 08.08.19р., що діє з 13.09.2019р.

Ознайомитись з визначеним переліком питань можна за посиланням

Згідно постанови № 896, що передбачає збільшення кратності перевірок та проведення аудитів з НАССР, ті заклади, що були перевірені впродовж 2019 року та мали приписи за значні порушення, автоматично отримають більш високий ступінь ризику.

Кожному українському оператору необхідно зрозуміти, що наявність на підприємстві діючої системи управління безпечністю харчових продуктів НАССР — це надійне підтвердження того, що виробник забезпечує всі умови, які гарантують стабільний випуск якісної і безпечної продукції.

ТЕМА ДНЯ

  • Участь у нараді з питань функціонування обласних, районних, міських державних лікарень ветеринарної медицини, що проводиться Держпродспоживслужбою України.
  • Участь у семінарі на базі Головного територіального управління юстиції у Житомирській області з питань нових процесуальних строків у різних судових інстанціях та порядку реєстрації (ліквідації) юридичних осіб.
Жовтень 2019
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Вер    
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031