Тренінг в сфері сертифікації та виконання функцій державного контролю з органічного виробництва

hbc1На базі Житомирського Національного агроекологічного університету в рамках проекту «Німецько-українська співпраця в галузі органічного землеробства»  пройшов тренінг для представників державних органів ( ГУ Держпродспоживслужби та  управлінь агропромислового розвитку) Житомирської, Вінницької, Хмельницької та Рівненської областей. В плані проекту проводився курс  «Тренінг для тренерів» в сфері сертифікації та виконання функцій державного контролю з органічного виробництва.

Органічне виробництво – це цілісна система господарювання та виробництва харчових продуктів, яка поєднує в собі найкращі практики з огляду на збереження довкілля, рівень біологічного різноманіття, збереження природних ресурсів, застосування високих стандартів належного утримання тварин та метод виробництва, який відповідає певним вимогам до продуктів, виготовлених з використанням речовин та процесів природного походження

Органічне виробництво – поняття широке і включає не лише землеробство як основу сільського господарювання, а також й рослинництво (овочівництво, садівництво, створення кормової бази), тваринництво, птахівництво, розведення риби, бджільництво, лісове господарство, переробну промисловість тощо.

Кожен етап виробництва знаходиться під суворим контролем акредитованого органу сертифікації, який засвідчує дотримання вимог та стандартів органічного виробництва шляхом видачі відповідного сертифікату. У 2007 році було створено перший український акредитований сертифікаційний орган Органік стандарт, який проводить сертифікацію органічного виробництва в Україні.hbc2