У Держпродспоживслужбі обговорили актуальні питання здійснення державного нагляду у сфері санітарного законодавства

ae466b97-ae17-41a9-851f-f6f6f5c9b468ımg_8312           27-28 вересня 2017 року у Держпродспоживслужбі України відбулася нарада «Актуальні питання здійснення державного нагляду у сфері санітарного законодавства», у якій взяла участь начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства  ГУ ДПСС в Житомирській області – Кончаківська С.П.

Нараду проводив голова Держпродспожислужби за участю представників центрального апарату .

Як зазначив Володимир Лапа в Україні спостерігається напружена санітарно-епідемічна ситуація, яка пов’язана з реєстрацією випадків гострих кишкових інфекційних захворювань. Особливе занепокоєння викликають масові отруєння в дитячих закладах освіти, оздоровлення та відпочинку. Наприклад, стан готовності дошкільних та шкільних навчальних закладів перевіряється до початку навчального року, однак, реалії показують, що заходи контролю потрібно здійснювати частіше.

У ході підготовки до нового навчального року посадові особи територіальних органів Держпродспоживслужби взяли участь у проведенні комплексних 19,9 тис. обстежень дотримання вимог санітарного законодавства у навчальних закладах. Порушення вимог санітарного законодавства встановлено майже у кожному третьому закладі (28%), що більше, ніж у 2016 році (23%). Порушення стосувались невідповідності питної води вимогам санітарних норм та правил за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, відсутності проведення дезінфекції, дезинсекції та дератизації, незавершення ремонтних робіт, несвоєчасного проходження періодичних профілактичних медичних оглядів працівників та інших.

Держпродспоживслужба з метою приведення закладів до відповідних вимог вжила відповідних заходів реагування, поінформовано органи місцевої влади та місцевого самоврядування. Посадовими особами Держпродспоживслужби надано керівникам закладів 1459 приписів (розпоряджень).

За його словами, інспектори повинні не лише ретельно перевірити готовність закладу до початку роботи з метою забезпечення навчально-освітнього, оздоровчого процесу, належної організації харчування дітей та видати припис на усунення виявлених порушень, але й перевірити, чи ті прошення в установлений термін були усунуті.

На переконання Голови Держпродспоживслужби, така робота повинна проводитися у тісній комунікації та взаємодії зі всіма відповідальними органами влади. При цьому він зазначив, що належне виконання завдань і функцій із реалізації державної політики у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення залежить і від консолідованої співпраці працівників усіх сфер діяльності Держпродспоживслужби.

«Наша функція – перевірити і допомогти закладам забезпечити відповідні санітарні умови. Ми працюємо з однією ціллю – забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», – підсумував Володимир Лапа.

В ході проведення  наради було проаналізовано стан проведення санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів і групових харчових отруєнь.

Під час своєї доповіді начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства  ГУ ДПСС в Житомирській області  – Кончаківська С.П.  провела аналіз  санітарно-епідеміологічних розслідувань спалахів, спрямованих на виявлення причин та умов, що призвели до виникнення і поширення інфекційних захворювань в 2016 – 2017 роках.

Так, в  поточному  році  в  області  зареєстровано  3 спалахи  кишкових  інфекцій , в ході яких постраждало 38 осіб, в т.ч. 32 дітей до 17 років. За аналогічний період минулого року було зареєстровано 3 спалахи, під час яких  перехворіло  19  осіб,  з  них  10  дітей  (52,6%). Основний   фактор   передачі   збудника   в   усіх   випадках   – контактно-побутовий. У ході проведених розслідувань встановлено, що основними причинами, які  сприяли  виникненню  спалахів,  були  грубі  порушення  санітарного законодавства,   а   саме:   технології   приготування   страв,   термінів   та температурного   режиму   зберігання   сировини   та   готової   продукції, порушення  санітарно-гігієнічного   та  дезінфекційного  режимів,  правил особистої   гігієни   особами,   які   брали   участь   у   приготуванні   страв,  контактними   особами,   не   дотримання   товарного   сусідства   при  зберіганні   харчових  продуктів.

За   результатами    проведених перевірок    вживались наступні    заходи    реагування: надання    розпоряджень,   приписів   та   пропозицій   щодо   усунення порушень   санітарного   законодавства,   встановлення   контролю   за
їх   виконанням,   наданням   матеріалів   до   правоохоронних   органів, ініціюванням   проведення   засідань   комісій   з   питань   техногенно-екологічної    безпеки    та    надзвичайних    ситуацій    з    прийняттям відповідних    рішень .

Учасники наради також підбили підсумки оздоровлення та відпочинку в 2017 році й підготовки до навчального року, а також обговорили питання надання адміністративних послуг.a246459f-b4e6-4ec1-9b47-957f8cba0884ımg_8315 (1)