Втрати картоплею маси та поживних речовин при зберіганні.

1111В Україні щороку вирощують понад     20 млн. т. картоплі, з яких 20% треба зберігати на насіння, 30% для технічної переробки, решту для продовольчого та кормового призначення, тобто майже всю картоплю потрібно  зберігати протягом певного періоду.

Втрата картоплею маси і поживних речовин під час зберігання залежить від дотримання оптимальних режимів її зберігання у сховищах. Бульба картоплі як любий живий організм потребує певних умов для підтримання життєдіяльності протягом періоду зберігання. За цей час відбуваються певні фізіолого-біохімічні процеси, які вимагають витрачання поживних речовин для дихання та інших окислювально-відновних процесів. Насамперед втрата маси залежить від надмірного випаровування вологи завдяки режимам, які склалися у сховищах. Крім того бульби, як живий організм, мають здатність у певний час виходити із стану глибокого спокою, тобто проростати. Втрата маси значно залежить від ураження бульб інфекційними  та фізіологічними хворобами, які можуть звести нанівець працю картопляра.

Інфекційними хворобами бульби уражуються в основному в полі, під час вирощування. Тому, щоб отримати цілком здорову продукцію, потрібно впроваджувати заходи боротьби з хворобами. Доведено, що шкодочинність фітофтори може становити 100%, якщо в полі вона викликає зниження врожайності, то при зберіганні – майже суцільне псування продукції.

З неінфекційних хвороб велику небезпеку становлять: іржавість та фізіологічний розпад тканин м’якуша. В основному неінфекційні захворювання виникають через неправильне живлення рослин протягом вегетаційного періоду, значне коливання температур повітря та грунту, що порушує проходження фізіологічних процесів на оптимальному рівні. На втрату маси певним чином впливає й передчасне проростання бульб. Якщо цей процес інтенсивний то втрата маси може сягати 20%. Особливість бульби полягає у збереженні крохмалю, у певних холодних умовах зберігання бульб розкладається на цукор, а при теплих – цукор знову перетворюється на крохмаль.  Крім того, крохмаль перетворюється на цукор і за певного рівня інтенсивності обміну речовин (дихання). Чим він вищий, тим більше витрачається цукрів на його проходження, а тому і крохмалю на цукор розкладається більше. За таких умов бульбам у сховищі гарантується зберігання.

Як вже зазначалося, за картоплею у сховищі повинен бути певний догляд, насамперед дотримання оптимальних режимів температурно-вологісного та газового стану методами вентиляції. Процес зберігання такий же важливий для отримання якісного посадкового матеріалу, як і процес вирощування. Тому зберіганню слід приділяти максимум уваги