З 6 по 9 червня 2018 року в м. Києві проходила ХХХ Міжнародна Агропромислова виставка «Агро-1018»

DSC_4944З 6 по 9 червня 2018 року в м. Києві проходила ХХХ Міжнародна Агропромислова виставка «Агро-1018» – найбільша агропромислова виставка в Україні та Східній Європі, де було представлено 1248 учасників із 15 країн світу.

Учасників та гостей виставки вітали Перший заступник Голови Держпродспоживслужби Андрій Жук, керівники структурних підрозділів Держпродспоживслужби та начальники головних управлінь Держпродспоживслужби в областях.

Відвідувачі виставки мали змогу ознайомитися з інформаційними матеріалами про роботу Держпродспоживслужби, підприємств та установ, які належать до сфери управління Служби.

В ході виставки особлива увага була приділена новинкам сільськогосподарської техніки та устаткуванню, високопродуктивним породам свійських тварин, сучасним агротехнологіям для всіх галузей сільського господарства.IMG_20180607_092611

IMG_20180607_094916Житомирську область на міжнародній виставці представляли 31 підприємство із різноманітним асортиментом готової продукції, продукції рослинництва та племінними тваринами. 

6 червня від Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області в роботі виставки взяли заступник начальника головного управління Держапродспоживслужби в Житомирській області Волківський І.А. та в.о. начальника управління безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Міщенко М.Д., якими було проведено ряд важливих зустрічей із керівництвом Держпродспоживслужби України та підприємцями.

IMG_20180607_091958

7 червня в рамках даного заходу було проведено конференція, в якій від Головного управління приймали участь в.о. начальника управління фітосанітарної безпеки Чупахіна Н.Ю. та начальник відділу контролю за обігом ЗЗР Кіндрась В.Л. В ході конференції були розглянуті такі питання:

- «Зниження кількості надходження фальсифікованих засобів захисту рослин (ЗЗР) до країни, забезпечення присутності їх на ринку та використання сільгоспвиробниками тільки якісних ЗЗР»;

- «Здійснення фітосанітарних процедур при експорті рослин та продукції рослинного походження. Процедура встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільної від шкідливих організмів».

Щодо проблем безпеки та наслідків застосування фальсифікованих пестицидів доповідав заступник stop NZZRначальника управління фітосанітарної безпеки Держпродспоживслужби України Стефківський В.М.

Також на конференції були присутні гості із Литви – Райвіс Гросбардічс, постійний радник проекту TWINNING “Наближення законодавства України до законодавства ЄС у сфері засобів захисту рослин та здоров’я рослин і посилення відповідних інспекційних та лабораторних служб» з промовою СТОП нелегальні ЗЗР – інформаційна кампанія для малих і середніх фермерських господарств про ризики і небезпеку, що пов’язані із використанням фальсифікованих ЗЗР та Даріус Башкіс, начальник відділу агрохімікатів Державної служби з питань рослин Міністерства сільського господарства Литви, який розповів про боротьбу з нелегальними та контрафактними ЗЗР у Євросоюзі.IMG_20180607_123916

На закінчення конференції директор Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю і сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби України Андрій Челомбітко наголосив на тому, що саме зараз, у період вегетації сільськогосподарських культур, на території України відбувається встановлення статусів зон, ділянок і місць виробництва, вільних від регульованих шкідливих організмів. Цей процес проходить на вимогу країн-партнерів у міжнародній торгівлі.

«Ми неодноразово – і в минулому, так і в поточному році – повідомляли сільгоспвиробників і експортерів про необхідність та порядок встановлення такого статусу. Зазначена інформація була оприлюднена на офіційному сайті Держпродспоживслужби та сайтах її територіальних органів, проведено ряд інформаційних заходів у медійному просторі та при зустрічах із професійними асоціаціями», – наголосив Андрій Челомбітко.

Він нагадав, що Голова Держпродспоживслужби України Володимир Лапа нещодавно звернувся до голів місцевих державних адміністрацій, обласних та районних рад із проханням сумісно із головними управліннями Держпродспоживслужби в областях популяризувати знання серед сільгоспвиробників та посприяти в офіційному встановленні та/або підтриманні статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від шкідливих організмів в період вегетації сільськогосподарських рослин. Це необхідно для попередження невиправданих бар’єрів у міжнародній торгівлі українськими рослинами та продуктами рослинного походження, надання можливостей вітчизняному сільгоспвиробнику вдало реалізувати свою продукцію, а експортеру – без проблем здійснити її експорт.

IMG_20180607_135639«Під час нашої тематичної конференції ми котре інформуємо про механізми, особливості, проблемні питання встановлення місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від шкідливих організмів», – наголосив директор Департаменту.

Він зазначив, що Держпродспоживслужба та її територіальні органи готові до тісної комунікації та співпраці з цього питання з усіма зацікавленими учасниками ринку.

Процедура встановлення зон, ділянок та місць виробництва вільних від регульованих шкідливих організмів визначена Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 4 “Вимоги щодо встановлення вільних зон”, Міжнародним стандартом з фітосанітарних заходів № 10 “Вимоги до встановлення вільних місць та ділянок виробництва” та національним законодавством, а саме статтею 31 Закону України “Про карантин рослин”.

Порядок офіційного встановлення та/або підтримання статусу місця виробництва або виробничої ділянки, вільних від регульованих шкідливих організмів, позбавлення такого статусу, його поновлення та інші умови офіційного встановлення місця виробництва або виробничої ділянки затверджений  наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України від 07.08.2012 р. № 487.

Вимоги щодо експорту деяких рослин та продуктів рослинного походження із зон, ділянок та місць виробництва, вільних від регульованих шкідливих організмів, встановлюють країни ЄС, Євразійського Економічного Союзу, Індонезія, Кенія, КНР, Туреччина та ін.