Забруднення радіонуклідами лісових ягід та грибів

Пзагруженороблема пов*язана з  вживанням грибів та ягід на Поліссі залишається актуальною. На Житомирщині гриби і ягоди завжди були складовою раціону населення. Для забезпечення власних потреб любителі «тихого» полювання збирають гриби в безпечних місцях: подалі від доріг та в незабруднених зонах. Багато людей купують гриби в стихійних місцях торгівлі, вздовж доріг і поблизу населених пунктів і не завжди замислюються над тим, де вони зібрані. Адже настороженість населення щодо вживання «дарів лісу» – грибів, лісових ягід, враховуючи їх можливе радіоактивне забруднення, значно зменшилась. Це можна пояснити віддаленістю в часі з моменту аварії на ЧАЕС, бажанням людини змінити свій харчовий раціон, покращити матеріальне становище. Як відомо лісові гриби і ягоди накопичують цезій-137. Житомирська регіональна лабораторія ветеринарної медицини проаналізувала дані результатів досліджень лабораторій Держподспоживслужби області. За 2016 рік було досліджено: – 3471 зразок дикорослих грибів і ягід, виявлено перевищень -113 проб; – 175 зразків сухих грибів, виявлено перевищень – 25 проб. Найбільші питомі активності вмісту цезію–137 виявлені фахівцями Народицької ЛВСЕ, а саме: – в свіжих грибах (маслята) з смт. Народичі – 7200 Бк/кг; – лісові ягоди (чорниця) с. Сухарівка – 6833 Бк/кг; – сухі гриби з смт .Народичі – 16370 Бк/кг. Фахівцями Овруцької РЛВМ та ЛВСЕ виявлено в сухих грибах з с. Піщаниця – 3105 Бк/кг; лісові ягоди (чорниця) с. Лучанки -1815 Бк/кг. При нормі відповідно в свіжих 500 Бк/кг та 2500 Бк/кг в сухих. Але сезон ягід та грибів тільки розпочався і вже на початку цього літа спеціалісти ринку “Житній” в м. Житомир виявили 1 перевищення в ягодах чорниць – 600 Бк/кг, а також фахівцями Овруцької ЛВСЕ виявлено 1 перевищення в свіжих грибах – 3300 Бк/кг (при нормі 500 Бк/кг). Із закінченням сезону збору грибів не зменшується актуальність проблеми радіоактивного забруднення “дарів лісу”, оскільки вони потім протягом року вживаються як в консервованому вигляді, так і в сушеному для приготування різних страв. Так, при висушуванні грибів і ягід їх маса зменшується, але питома активність цезію-137 збільшується в них. Таким чином, вживання радіоактивно забруднених грибів є основним дозоутворюючим компонентом внутрішнього опромінення населення. І особливо це актуально в нинішньому році, коли свіжих грибів мало, консервовані вже використані, а в основному будуть вживатися запаси сушених грибів з минулого сезону. Для тих, хто не може відмовитися від їх вживання, не знає походження та не має можливості перевірити гриби на вміст радіонуклідів потрібно знати, що простий та оптимальний метод обробки свіжих грибів є їх проварювання і промивання декілька разів в 3% розчині кухонної солі впродовж до 25 хвилин. А ефективним методом для обробки сухих грибів є вимочування в підкисленій воді впродовж 15 годин з подальшим проварюванням в 3% розчині кухонної солі. Такі методи обробки грибів в домашніх умовах дають можливість значно зменшити забрудненість радіонуклідами в декілька разів. Дбаючи по власне здоров’я, рекомендуємо досліджувати гриби на вміст радіонукліду цезію – 137 в лабораторіях ветеринарно-санітарної експертизи на ринках чи інших відомчих лабораторіях. Остерігайтесь також купувати гриби в стихійних місцях торгівлі, а на ринках обов’язково вимагайте у продавців висновки експертизи щодо проведених радіологічних досліджень.