Затверджено обласну програму “Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування”

18 грудня начальник Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області Олександр Шпита прийняв участь у засіданні  29-ї сесії Житомирської обласної ради, на якій  депутатами було  затверджено обласну програму «Дітям Житомирщини – безпечне та якісне харчування». Завдяки виконанню програми діти в освітніх закладах мають отримувати повноцінне,збалансоване, якісне  та безпечне  харчування.

Програмою передбачено покращення матеріально-технічної бази закладів освіти, забезпечення безперебійної роботи інженерних мереж, укомплектування харчоблоків достатньою кількістю холодильного та технологічного обладнання, кухонного та столового посуду, інвентарю, забезпечення безперебійної подачі питної води гарантованої якості, створення умов для дотримання правил особистої гігієни персоналом харчоблоків та дітьми, здійснення відомчого контролю, у тому числі і лабораторного за безпечністю та якістю сировини та продуктів   харчування, які використовуються для харчування дітей, посилення державного нагляду за дотриманням вимог діючих санітарних норм з дотримання протиепідемічного режиму на харчоблоках та буфетах закладів освіти, проведення лабораторних досліджень об’єктів санітарних заходів (питної води, готових страв на калорійність та мікробіологічне забруднення, змивів з навколишнього середовища та обладнання) у процесі здійснення планових та позапланових заходів державного нагляду, недопущення для харчування дітей сировини  або продуктів харчування сумнівної якості та небезпечних для здоров’я дітей.

 Як зазначається у програмі, аналіз захворюваності дітей свідчить про неналежне харчування в закладах освіти, його незбалансованість та не раціональність. Внаслідок цього у Житомирській області протягом останніх 5 років відмічається негативна тенденція з погіршення показників здоров’я школярів. Також не забезпечується виконання фізіологічних норм харчування дітей через недостатнє фінансування закладів освіти. Зокрема, у закладах загальної середньої освіти області вартість харчування 1 дитини в день знаходиться в межах 13-18 грн, в результаті чого норми харчування виконуються в середньому на 70%. У закладах дошкільної освіти області при 3-разовому харчуванні вартість одного дня харчування знаходиться у межах 20-35 грн, причому, 40% даної вартості у сільській місцевості та 60% – у містах – складає батьківська доплата, решта – бюджетні кошти. Таке фінансування не забезпечує виконання натуральних норм.

Загальний обсяг програми на три роки становить понад 101 млн грн. На 2020 рік буде передбачено більше 42 млн грн., з яких майже 13,5 млн грн. – кошти державного бюджету, решта суми – обласний бюджет, у 2021-2022 роки планується витратити по 29,2 млн грн коштів обласного бюджету. Також у межах можливостей до фінансування заходів програми можуть долучатися й місцеві бюджети.

ТЕМА ДНЯ

  • Робоча нарада щодо планування лабораторно-інструментальних досліджень на 2020 рік;
  • Робоча нарада з керівниками структурних підрозділів, що здійснюють контрольно-наглядові функції, присвячена аналізу внесення відомостей про заходи державного нагляду (контролю) до Інтегрованої автоматизованої системи.
Січень 2020
Пн Вт Ср Чт Пт Сб Нд
« Гру    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031