Запровадження карантинного режиму по Західному кукурудзяному жуку (Diabrotica virgifera)

У ході проведення фітосанітарного моніторингу  державними фітосанітарними інспекторами ГУ Держпродспоживслужби в Житомирській області виявлено та ідентифіковано нові вогнища карантинного організму  –  Західного кукурудзяного жука, який  обмежено поширений на території України (список А-ІІ). А саме: нові вогнища виявлено на території Житомирського  та Бердичівського районів Житомирської області на загальній площі 421,84 га.

  • на території Житомирського району с. Велика Козара на земельній ділянці філії «Романівська» ТОВ СП «НІБУЛОН» загальною площею 63,54 га, Розпорядженням голови Житомирської районної  адміністрації від 09.09.2021 року   № 479 було запроваджено карантинний режим та затверджені заходи щодо локалізації та ліквідації;
  • на території Житомирського району с. Волосівка на земельній ділянці ТОВ «Агроінвестконтакт» загальною площею 19,3 га, Розпорядженням голови Житомирської районної  адміністрації від 09.09.2021 року   № 478 було запроваджено карантинний режим та затверджені заходи щодо локалізації та ліквідації;
  • на території Вільнопільського та Березянського старостинських округів Ружинської селищної ради Бердичівського району на земельній ділянці Бистрицької філії ТОВ СП  «НІБУЛОН» загальною площею 339,0 га Розпорядженням голови Бердиівської районної  адміністрації від 09.09.2021 року   № 112 було запроваджено карантинний режим та затверджені заходи щодо локалізації та ліквідації;

На сьогодні площа зараження західним кукурудзяним жуком, на території Житомирської області  вже  складає 1194,1 га.

Відповідно ст. 29 Закону України «Про карантин рослин» вивезення об’єктів регулювання з карантинної зони, для переміщення територією України,  здійснюється за наявності карантинного сертифіката .

 Важливим фітосанітарним заходом є щорічне обстеження посівів кукурудзи маршрутно-візуальним методом з використанням феромонних пасток (1 пастка на 5 га).  З метою локалізації та ліквідації західного кукурудзяного жука здійснюють низку заходів  організаційного, фітосанітарного, агротехнічного, біологічного та хімічного характеру.

Ситуація перебуває на контролі спеціалістів управління фітосанітарної безпеки Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області