СХОЖІСТЬ – ОСНОВНИЙ ПОКАЗНИК ЯКОСТІ НАСІННЯ

З проблемою вибору високоякісного насіння стикаються практично всі спеціалісти. Тому хочеться наголосити, що основним документом, що супроводжує насіння, є Сертифікат на насіння України, де вказуються дані щодо походження насіння та його якісні показники, включаючи схожість. Відповідно до «Порядку проведення сертифікації, видачі та скасування сертифікатів на насіння та садивний матеріал» кожна партія насіння і садивного матеріалу для реалізації повинна супроводжуватися:

•         насіння — сертифікатом, що засвідчує його сортові, та сертифікатом, що засвідчує його посівні якості;

•         садивний матеріал — сертифікатом, що засвідчує його сортові якості, та сертифікатом, що засвідчує його товарні якості.

На основі даних сертифікатів, згідно з ДСТУ 4138-2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості» виробник насіння видає споживачеві наступні документи, передбачені ДСТУ 2240-93:

  • «Атестат на насіння» — на добазове та базове насіння;
  • «Свідоцтво на насіння» — на сертифіковане насіння;
  • «Свідоцтво на гібридне насіння» — на насіння першого покоління гібридів.

Готуєтесь до весняної посівної — перевірте якість посівного матеріалу ярих культур. Бо характеристики, вказані в сертифікатах на придбане насіння, мають свій термін дії. Строк дії сертифіката, що засвідчує сортові якості насіння або садивного матеріалу, є необмеженими. Строк дії сертифіката, що засвідчує посівні якості насіння становить:

  • на насіння озимих та ярих зернових культур — чотири місяці;
  • на насіння овочевих, баштанних, кормових культур до СН 2 — вісім місяців, СН3 та наступні — шість місяців;
  • на насіння кукурудзи, протруєної та затареної — один рік;
  • на насіння соняшнику, протруєного та затареного — чотири місяці;
  • на насіння цукрових буряків — шість місяців;
  • на насіння картоплі, затарене в мішки — п’ять днів, затарене в ящичні піддони — 15 днів, насипом — 30 днів.

Розрізняють лабораторну та польову схожість посівного матеріалу.  Лабораторна схожість насіння визначається шляхом його пророщування за оптимальних умов протягом конкретного для кожної культури терміну. Тип субстрату (чистий прожарений пісок або фільтрувальний папір), температура, умови аналізування (при світлі чи у темряві), строки обліку для кожної культури визначені в ДСТУ 4138 – 2002 «Насіння сільськогосподарських культур. Методи визначення якості» та в міжнародному стандарті ISTA. Дуже важливо чітко дотримуватися всіх вимог методики, адже навіть незначне відхилення є потенційним ризиком для отримання нерелевантного результату.

 Польова схожість  визначається  в полі і вона, переважно, нижча на відсотків 10 за лабораторну, оскільки тут свою роль можуть відіграти неконтрольовані фактори. Тим не менш, ці показники тісно пов’язані: чим вища лабораторна схожість, тим вищий шанс отримати й гарну польову схожість, а у перспективі — запланований рівень врожайності.

Не менш важливим показником є енергія проростання насіння, що характеризує його здатність швидко і дружно проростати. Цю властивість має здорове насіння, вирівняне за фізіологічним станом. На енергію проростання у природних умовах насамперед впливають температура та вологість. Так, наприклад, посів насіння навіть з високою енергією проростання у холодний і не прогрітий ґрунт найчастіше призводить до появи нерівномірних та зріджених сходів, і, навпаки, теж саме насіння, висіяне в оптимальні умови, дає дружні та рівномірні сходи.

Варто зазначити, що показник енергії проростання не визначається згідно з міжнародним стандартом ISTA, а перевіряється лише на відповідність внутрішнім вимогам України (ДСТУ).

Через якийсь час і під впливом різних зовнішніх чинників показник схожості може змінюватися. Основні чинники, які впливають на зниження схожості протягом зберігання:

  • незадовільні умови зберігання. Висока вологість (ризик зниження схожості зростає при підвищеній вологості), висока або дуже низька температура, особливо різкі коливання цих показників.
  • протруєння.  Непротруєне насіння довше зберігає високі посівні якості.
  • умови вирощування насіння.  При підвищеному рівні вологи збільшується кількість грибкових інфекцій.
  • фізичне старіння. Біохімічні процеси в насінині не зупиняються. Вона дихає, використовуючи невеликі запаси поживних речовин. Якщо насіння багате на запасні речовини з високим енергетичним потенціалом, то його життєздатність зберігається довше. При природному процесі старіння схожість знижується поступово.

Перед посівом все насіння підлягає протруюванню. Це сприяє оздоровленню посівного матеріалу ярих зернових та зернобобових культур, запобіганню можливого ураження проростків   альтернаріозом, аскохітозом, бактеріозом, ринхоспоріозом, гельмінтоспоріозом, фузаріозом, пліснявою, іншими збудниками хвороб. Протруювати слід лише ту кількість насіння, яке підлягає висіву.