Небезпека поширення грипу птиці

За офіційними повідомленнями Всесвітньої організації охорони здоров’я тварин (МЕБ) в осінньо-зимовий період поточного року в країнах Європи суттєво ускладнилася епізоотична ситуація щодо високопатогенного грипу птиці, де він виявлений у 13 країнах. При цьому значна кількість випадків (72) зареєстрована на шляху міграції дикої перелітної птиці з півночі та пролягає через територію України.

При ліквідації вказаних випадків захворювання в сусідніх країнах знищено понад 3 млн голів птиці.

 З початку грудня 2020 року  дане захворювання прогресує і на території України зокрема, виявлено 5 випадків грипу птиці в Миколаївській (3) та Київській (2) областях.

З метою забезпечення стабільної епізоотичної ситуації на території Житомирської області та недопущення поширення грипу птиці Держпродспоживслужбою області вжито ряд заходів, зокрема:

Проведено позапланові перевірки всіх птахогосподарств щодо дотримання належного рівня біологічної безпеки. В ході чого було виявлено у 10 підприємств порушення прийнятих норм, як наслідок державними інспекторами своєчасно вжито заходів адміністративного впливу (штрафи/приписи) – недоліки усунено.

З метою відслідковування епізоотичної ситуації стосовно грипу птиці протягом 2020 року проведено  моніторингові дослідження зразків від птиці усіх птахогосподарств та птиці із особистих селянських господарств  25% населених пунктів області, всього досліджено  – 5280 зразків – результати негативні.  

Додатково проведено 30 досліджень  синатропної птиці.

Здійснюється  клінічний огляд  птиці в населення,  з початку поточного року обстежено 271 тис. дворів. Хворої та підозрілої в захворюванні птиці не виявлено.

      Головним управлінням   та у кожному із адміністративних районів проведено – семінари навчання  щодо зходів з профілактики  грипу птиці  та виконання плану дій  в разі виявлення або підозри  у захворюванні птиці.

Головним державним ветеринарним інспектором Житомирської області видано  розпорядження  від 04.12.2020 №35 щодо посилення заходів з профілактики грипу птиці на території області.

Незважаючи на заходи, що вживаються для попередження виникнення даного небезпечного захворювання, Держпродспоживслужба Житомирської області ще раз наголошує на основні тези щодо грипу птиці та його  профілактики:

– На пташиний грип можуть хворіти усі види птахів. Окрім того, віруси пташиного грипу можуть інфікувати людей і деякі види тварин.

     - Дикі птахи,  особливо мігруюча водоплавна птиця,  є природним резервуаром  хвороби.
- Також механічними переносниками можуть бути обслуговуючий персонал,  комахи,  синантропні птахи.

– Пташиний грип серед диких птахів часто протікає безсимптомно, однак у домашніх птахів вірус може викликати важке захворювання і загибель.

– Люди інфікуються пташиним грипом при тісному контакті з хворими свійськими птахами під час догляду за ними, забою та обробки.

Як попередити зараження людини:

– У випадку виявлення хворого чи мертвого птаха необхідно негайно сповістити про це ветеринарних працівників.

– Уникати контакту з захворілим чи мертвим птахом.

– Не купувати м’ясо птахів та інші продукти птахівництва, що не пройшли ветеринарно-санітарного контролю, а також у місцях несанкціонованої торгівлі.

– Після контакту з сирим м’ясом птахів (забій, обробка) і іншими продуктами птахівництва обов’язково ретельно мити руки з милом.

– Перед уживанням яєць ретельно мити шкарлупу мильною водою.

– Вживати в їжу продукти птахівництва тільки після термічної обробки.

Як попередити зараження свійських птахів

В умовах загрози поширення пташиного грипу для запобігання зараження свійських птахів в приватних господарствах необхідно всіх свійських птахів перевести на закрите утримання, а на подвір’ях установити пугала, тріщатки і т.п. для відлякування диких птахів.

Для догляду за домашніми птахами необхідно обов’язково використовувати спеціально виділений для цього робочий одяг (халат, фартух, рукавиці). Під час прибирання приміщень, де утримуються птахи, не слід приймати їжу, пити і курити.

Бажано періодично (2-3 рази на тиждень) обробляти попередньо очищене приміщення, де утримуються птахи, і інвентар (совки, мітли, лопати, цебра) дезфнфекційними засобами