Сезон грибів – рекомендації Держпродспоживслужби

👍Гриби – це дарунок лісу, але водночас вони є небезпечним продуктом харчування, який може призвести до отруєння, а іноді й смерті.

❗️Традиційно в сезон масового збирання грибів в медичних закладах зростає кількість постраждалих від отруєння грибами. Основні причини: неправильне приготування умовно-їстівних; споживання старих або зіпсованих їстівних; грибів, котрі мають двійників або змінилися внаслідок мутацій ( навіть білі гриби та підберезники мають своїх небезпечних двійників); споживання грибів, зібраних в екологічно небезпечних місцях. Крім того, кожному відомо, якого лиха може накоїти навіть один-однісінький отруйний гриб, що випадково опинився серед сотень їстівних.

⚠️Станом на 10.11.2020 року в Житомирській області зареєстровано 3 випадки отруєнь грибами з 5 постраждалими, серед яких 1 дитина 2-річного віку. Випадки отруєнь зареєстровані в Любарському, Ємільчинському (по 2 постраждалих дорослих) та Новоград-Волинському районі (1 дитина). До прикладу: в минулому році був лише один випадок отруєння грибами з 2-ма постраждалими дорослими.

✅Враховуючи ситуацію, Головне управління Держпродспоживслужби Житомирській області рекомендує:

📌Купуйте гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (організованих ринках, магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), – при наявності довідок ветеринарно-санітарної експертизи. Уникайте стихійних ринків;

📌Збирайте і купуйте тільки гриби, про які вам достеменно відомо, що вони їстівні.

❌Не збирайте гриби:

🔻Поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах;

🔻З ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих;

❌Ніколи не збирайте пластинчасті гриби, отруйні гриби маскуються під них;

❌Не порівнюйте зібрані чи придбані гриби із зображеннями в різних довідниках – вони не завжди відповідають дійсності;

❌Не куштуйте сирі гриби на смак;

🔻Гриби підлягають кулінарній обробці тільки в день збору, і не пізніше. Інакше в них утворюється трупна отрута. При обробці кип’ятіть гриби 7-10 хвилин у воді, після чого відвар злийте. Лише тоді гриби можна варити або смажити;

❌Не пригощайте ні в якому разі грибами дітей, літніх людей та вагітних жінок, адже вони є дуже важкою їжею для шлунку.

🔻Гриби (зеленушка, синяк-дубовик, та деякі інші) містять отруйні речовини, які у шлунку не розчиняються. У взаємодіїі з алкоголем отрута розчиняється та викликає бурхливе отруєння. Тож, ні в якому разі не можна вживати алкоголь «для дезінфекції» при появі перших ознак отруєння. Значна кількість грибів, які досі вважались їстівними, містять мікродози отруйних речовин.

🔻Суворо дотримуйтеся правил консервування грибів. Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково прокип’ятіть 10-15 хвилин.Будьте обережними та обачними : бережіть власне здоров’я та здоров’я рідних❗️‼️