Зберігання овочів та фруктів взимку в домашніх умовах

Щороку кожного господаря цікавить питання як і де зберігати врожай протягом зими, адже на вирощування соковитої продукції витрачається багато  часу і сил. Всі ми хочемо споживати овочі та фрукти в свіжому вигляді, тому що це корисно для організму. При дотриманні простих правил можна домогтися тривалого зберігання врожаю, та ще й так аби фрукти й овочі якомога довше не втратили свого смаку та корисних властивостей

                                                   КАРТОПЛЯ

Зберігають її у погребі або провітрюваному підвалі в мішках з натуральної тканини або в дерев’яних чи  пластикових контейнерах. Висота таких ємностей  повинна бути не більше 1 м і встановлювати їх потрібно не на земляну підлогу, а на підставки заввишки 15 см. Відстань від ящика до найближчої стіни або до іншого ящика витримується не менше 20 см. Усі ці заходи вживаються для того, щоб повітря надходило до бульб у достатньому об’ємі і картопля не гнила. Кожні два місяці картоплю обов’язково перебирають. Насипом картоплю в підвал краще складати не на підлогу, а на гратчасті щити. Під щитом з картопляним насипом повинен бути вентильований простір. Картоплю можна вберегти від псування, якщо укласти поверх картоплі буряк, який потребує підвищеної вологості і відтягує її з картоплі на себе.

                                                     МОРКВА

У  ящики насипають шар річкового піску завтовшки 2-4 см, укладають на нього шар моркви, потім згори на моркву знову насипають шар піску завтовшки 4-5 см, на який знову укладають шар моркви, і так доки не заповниться ящик. Коренеплоди в ящиках не повинні торкатися один одного. У кожну ємність поміщають не більше 15 кг моркви. Верхній шар – пісок. Замість нього можна використовувати тирсу, листя горобини, цибулеве лушпиння. Ящики з піском і морквою опускають у погріб. Оптимальними умовами для зберігання моркви вважаються температура 0-4 ºC, і вологість повітря близько 90 %. Якщо температура вища, морква починає рости. Іноді моркву зберігають по 50 кг у щільних мішках із поліетилену, які не зав’язують, щоб уникнути утворення конденсату. Можна моркву зберігати до весни просто на грядках. Восени зрізують гичку, грядку накривають товстим шаром соломи чи листя. У холодну  зиму зверху накидають сніг. Навесні збирають урожай.

                                                        БУРЯК

Коренеплоди складають рядами в ящик на пісок, пересипаючи кожен ряд шаром піску, тирси або торфу, як це роблять із морквою. Зберігають у погребі при температурі 2-3 ºC і вологості повітря 80-85 %, встановивши на підставку заввишки 15-20 см. Не присувайте ящики впритул до стіни – повітря має циркулювати вільно. Зберігання буряка можна здійснювати в будь-якому іншому прохолодному, але не холодному приміщенні – на неопалюваній веранді, засклених лоджії або балконі. Нещільно закритий мішок або ящик із коренеплодами поміщають у темне місце. Але при такому зберіганні зростає необхідність регулярно перевіряти вміст, видаляти пошкоджені та зігнилі плоди. Буряки в домашніх умовах можна зберігати в  овочевому ящику холодильника, якщо їх небагато. Целофановий пакет із буряками не повинен бути щільно зав’язаний. Зберігання в холодильнику буряка можливе протягом 2-4 місяців.

                                                    КАПУСТА

Зберігати качани в підвалі можна підвішеними за кочережку головкою  донизу. У сухому підвалі і при температурі від 0 до +10 °С капуста добре зберігається до весни. Найкраще капусту зберігати при температурі близько 0 ºC і майже 100% вологості повітря. Можна також розкласти качани для зберігання в погребі на полицях, видаливши коріння й обгорнувши кожну головку папером. Так капуста довше збереже свої поживні та смакові властивості. Ще  є варіант  покласти кожну головку в целофановий пакет разом із зіжмаканим папером. Узимку слід регулярно оглядати качани, що зберігаються, і видаляти листя, яке почало гнити.

                                                    ГАРБУЗ

Зберігання цього овоча не вимагає низьких температур, однак зберегти до весни можна не всякий гарбуз. Наприклад, овочі тонкокорих сортів можуть зберігатися лише до січня, а потім їхнє насіння починає проростати. Крім того, підходять для зберігання виключно цілі, неушкоджені екземпляри. Гарбузи укладають вільно плодоніжками вгору на суху хвою, траву, стружку, тирсу. Приміщення для зберігання неодмінно має бути сухим – якщо такого немає, краще вже тримати гарбузи в житловій кімнаті хвостиком наверх. Оптимальна температура для їхнього зберігання 5-8 ºC, хоча допустимий діапазон температури від 1 до 14 ºC. Якщо вам доводиться зберігати їх у більш прохолодних умовах, обкладіть гарбуза соломою. Твердокорі сорти гарбузів, як і цукіні, можна помістити на шафу або закотити під ліжко, де вони можуть зберігатися до весни.

                                                     ЦИБУЛЯ

Ніколи не використовують для зберігання цибулі поліетиленові пакети. Невелику кількість цього овоча зберігають у коробці з цибулевим лушпинням, яке не дасть цибулинам сохнути. Якщо цибулі чимало, слід її  розсипати  на підлозі теплого сухого приміщення в один шар і зберігати їх при температурі 12-15 ºC при вологості повітря 60-70 %. Можна також зберігати цибулю у дерев’яних ящиках, сітчастих мішках, у безрозмірних панчохах або сплетеною в коси у підвішеному стані, але в цьому випадку листя із цибулі не обрізають. Цибулю не можна зберігати в декілька шарів, оскільки від цього цибулини потіють і псуються. Гарна вентиляція – запорука  якісного збереження  цибулин.

                                                    ЧАСНИК

Зберігання часнику здійснюють у полотняних або ситцевих мішечках, підвішених до стелі. Зберігають його також заплетеним у коси, як і цибулю. В якості повітропроникної тари можна використовувати безрозмірні панчохи. Провітрюйте приміщення, де зберігається часник, оглядайте й обмацуйте головки, щоби вчасно виявити ті, що псуються або проростають. Якщо у вас часнику не так багато, можна очистити зубчики від лушпиння й опустити їх для зберігання в банку з соняшниковою олією – і олія набуде приємного присмаку, і часник чудово збережеться.

                                                  ЯБЛУКА  

Наскільки довго зберігатимуться ваші яблука, залежить не тільки від умов, які ви їм створите, а й від сорту самих яблук. Для тривалого зберігання призначені сорти Антонівка звичайна, Джонатан, Мелба, Макінтош, Старкінг, Північний Сінап, Симиренка та інші. Перед закладанням на зберігання яблука сортують за розмірами. Великі залишають для тривалого зберігання, яблука середнього розміру, що зберігаються трохи гірше, намагаються вживати в їжу першими. Оптимальна температура для зберігання яблук 0-3 ºC, а вологість повітря повинна бути не вище 90 %. Найкраще, загорнувши кожне яблуко в папір, скласти їх плодоніжками догори в суху, чисту тару – у дерев’яні ґратчасті ящики, вологостійкі картонні коробки або плетені кошики. За такого зберігання із захворілого яблука гниль або хвороба не перейде на сусідні плоди. Можна розкласти яблука в тару шарами, перекладаючи кожен шар папером, соломою або дерев’яною стружкою. Зберігання яблук у квартирі теж можливе: складіть яблука в целофанові пакети, наповнивши їх тільки наполовину, міцно зав’яжіть, зробіть на кожному розріз завдовжки 10 см і складіть на зашитому балконі або заскленій лоджії. У вологий день у пакеті буде утворюватися конденсат, а в сухий день плоди цей конденсат вбиратимуть у себе, таким чином вони довго залишатимуться свіжими і соковитими.

                                                    ГОРІХИ

 Якщо ви вирішили зберігати горіхи у шкаралупі, почистіть їх від залишків шкірки, просушіть, складіть у скляну або металеву посудину, що щільно закривається кришкою, і помістіть у сухе, прохолодне місце. Термін зберігання горіхів у такому вигляді – півроку. Можна зберігати горіхи далеко від сонячних променів у тканинних мішечках або в дерев’яних ящиках. Температура зберігання від 10 до -5 ºC. Якщо ви хочете зберігати готові до вживання ядра, покладіть їх у поліетиленовий пакет, контейнер, що герметично закривається, або загорніть у фольгу і помістіть у холодильник або морозилку. Щоб подовжити термін зберігання горіхів і позбутися личинок шкідливих комах, перед поміщенням на зберігання горіхи прожарюють у духовці або обсмажують без олії на сковороді, хоча частина корисних властивостей при тепловій обробці, на жаль, втрачається.

Під час зберігання овочів та фруктів потрібно ретельно стежити за їх якістю протягом усього періоду, своєчасно видаляти окремі екземпляри, уражені хворобами і не давати розповсюджуватись осередку інфекції.